Linkuri accesibilitate

Peste 80% din costurile cu un deținut îl reprezintă salariile gardienilor și funcționarilor ANP


În ciuda datelor oficiale, numărul gardienilor care păzesc efectiv deținuții este foarte mic.
În ciuda datelor oficiale, numărul gardienilor care păzesc efectiv deținuții este foarte mic.

În timp ce sindicatele protestează săptămânal pentru venituri suplimentare, hrana unui deținut costă în jur de 5 lei pe zi, diferența până la 232 fiind reprezentată de costurile statului cu salariile funcționarilor din birouri și ale gardienilor care-i păzesc pe deținuți.

Una dintre problemele Administrației Naționale a Penitenciarelor pare a fi numărul mare de angajați care lucrează în birouri, în comparație cu numărul efectiv de gardieni care păzesc deținuții.

Ca și în alte instituțiile similare, se remarcă numărul mare de funcționari în raport cu cel al lucrătorilor operativi, cei de pe teren.

Potrivit unui răspuns primit de Europa Liberă la o solicitare formulată în baza legii liberului acces la informațiile de interes public, la 31 decembrie 2020, România avea 21.753 de persoane închise în rețeaua de penitenciare a ANP.

În prezent, în sistemul penitenciar, se înregistrează un efectiv de 11.844 de angajați, iar, din aceștia, 7.567 fac parte din Sectorul Siguranța Deținerii și Regim Penitenciar, sector care cuprinde mai multe paliere: pază, escortare, însoțire și supraveghere, organizarea muncii, evidență deținuți, transfer, acordarea vizitelor și a pachetelor etc”, se arată în răspunsul ANP.

Situația mult mai gravă

Așadar, potrivit statisticii oficiale, în acest moment există, teoretic, 1 angajat în penitenciar la 2,8 deținuți. Sursele noastre spun că, în realitate, există penitenciare cu un gardian la 100 de deținuți, ceilalți funcționari fiind cei cu pile, angajați „la administrativ”. De altfel, ANP recunoaște că nu poate să spună câți gardieni au angajați. „Menționăm că nu deținem o evidență defalcată a numărului de angajați care îndeplinesc, exclusiv, atribuții de pază, (acesta fiind un termen generic)”, se mai arată în răspunsul Autorității.

Conform datelor obținute de Europa Liberă, suma zilnică alocată de la buget pentru un deținut este de 232 de lei și aici intră cheltuielile cu personalul care-l păzește, bunurile și serviciile pe care le folosește deținutul precum și investițiile care se fac în sistemul penitenciar. Asta înseamnă un cost total pe an/deținut de aproximativ 84.705 de lei. În aceelași timp, cheltuielile pe un an cu salariul unui agent de penitenciar se ridică la 73.400 de lei, iar pentru un ofițer sunt de 108.560 de lei.

Potrivit răspunsului ANP, costul mediu lunar/persoană privată de libertate raportat la bugetul total alocat în 2020 a fost în sumă de 6.050 de lei. În același timp, costul mediu lunar/persoană privată de libertate raportat la bugetul alocat pentru cheltuieli de personal în 2020 a fost de 5.043 de lei. Asta înseamnă că, 83% din cheltuiala statului cu deținuții se duce pe cheltuieli de personal. Un procent enorm.

Potrivit acelorași date, mâncarea unui deținut pe o zi costă aproximativ 5 lei. În spitale, hrana unui pacient costă 12 lei/zi.

Ce arată datele transmise către UE

Într-un raport pe 2019 efectuat de Comitetul European de Prevenire a Torturii (CPT) se dau ca exemplu grupurile de intervenție, „mascații” din închisori care găzduiesc deținuții în regim de maximă securitate.

Din observațiile delegației CPT în închisorile vizitate, prezența membrilor grupurilor de intervenție la transferuri sau pe holurile închisorilor este concepută pentru a intimida prizonierii, polițiștii fiind îmbrăcați în armură corporală, căști, bastoane, mănuși etc. Membrii grupurilor de intervenție din penitenciare lucrează în ture de 24 de ore, urmate de trei zile libere. De aici s-au adunat aproape 1 milion de ore suplimentare pe an. În timpul turelor, o mare parte din timpul lor este petrecut așteptînd să fie chemați pentru a interveni, lucru care se întâmplă rareori, iar aceste intervenții nu sunt filmate, așa cum au cerut cei care au monitorizat activitatea acestor polițiști.

Autoritatea Națională a Penitenciarelor are 10.190 de pensionari pentru care se plătesc pensii de 46.471.798 de lei. Asta înseamnă că cei care au ieșit din sistem au o pensie medie de 4.560 de lei. În România, pensie medie de stat este de 1.500 de lei.

Primii la proteste

Administrația Națională a Penitenciarelor (ANP) a fost prima instituție care protestat față de politica de austeriatate a guvernului Cîțu. Deosebit de vocali, angajații penitenciarelor au pichetat sediul Ministerului Justiției și al închisorilor din țară și au protestat față de măsurile anunțate de guvernanți.

Printre revendicările lor enumerăm Indexarea pensiilor polițiștilor de penitenciare trecuți in rezerva, cel puțin cu valoarea inflației, acordarea suplimentului de risc COVID-19, asigurarea fondurilor necesare pentru ocuparea, în 2021 a unui număr suplimentar de 2000 de posturi, sau plata a 1 milion de ore suplimentare pe an.

  • 16x9 Image

    Virgil Burlă

    Jurnalist de investigații, a lucrat în 20 de ani de carieră la diverse publicații. Uneori cu patimă sau cu sentimentul că totul este pierdut. Ghidat de interesul public și pasionat de studiul comunismului ca experiment social, Virgil Burlă crede că jurnaliștii sunt „agenții sanitari” ai societății.

XS
SM
MD
LG