Linkuri accesibilitate

Peste o mie de persoane arestate la cel mai recent protest anti-Lukașenko


Poliția din Belarus a reținut mai mult de 1.000 de persoane la protestele de duminică din țară în care s-a cerut demisia lui Aleksandr Lukașenko și noi alegeri prezidențiale după ce scrutinul din august a fost denunțat drept fraudat.

Grupul Viasna pentru drepturile omului a arătat că cele mai multe arestări au fost făcute în Minsk, unde forțele de securitate au folosit gaze lacrimogene și grenade asomatoare pentru a dispersa mulțimea de mii de demonstranți. Două persoane au fost bătute de forțele de ordine în interiorul unui magazin.

Cel puțin 18 jurnaliști, inclusiv patru colaboratori ai Europei Libere, au fost arestați, potrivit Asociației Belaruse a Jurnaliștilor.

Protestatarii au purtat steaguri alb-roșii și l-au comemorat pe Roman Bondarenko, un protestatar de 31 de ani care a murit pe 12 noiembrie după ce a fost bătut de forțele de securitate.

Internetul pe dispozitivele mobile a fost blocat, iar mai multe stații de metrou din centrul orașului au fost închise.

Candidata opoziției, Svetlatna Țihanovskaia, a spus că poliția a recurs, duminică, la represiuni „devastatoare” și a făcut apel la sprijin internațional pentru apărarea protestatarilor. De la începerea protestelor, în luna august, câțiva demonstranți au fost uciși, iar mii de oameni au fost arestați, existând relatări credibile despre tortură în timpul represaliilor declanșate de autorități.

XS
SM
MD
LG