Linkuri accesibilitate

Petiție pentru sprijinirea artiștilor independenți care au rămas fără venit


Ordonanța militară nr.1/2020 a interzis activitățiile culturale în spații închise
Ordonanța militară nr.1/2020 a interzis activitățiile culturale în spații închise

Senatorul USR Vlad Alexandrescu semnalează că, prin măsurile implementate prin prima ordonanță militară implementată de la decretarea stării de urgență, artiștii independenți din România au fost lăsați fără nicio sursă de venit.

O petiție pentru sprijinirea artiștilor independenți, înaintată de senator către Guvern, a strâns deja aproximativ opt mii de semnături.

Parlamentarul propune modelul Germaniei care a oferit un ajutor financiar de 100 de milioane de euro pentru artiștii independenți și micro-întreprinderile din sectorul cultural afectate de măsurile restrictive impuse pentru prevenirea pandemiei de coronavirus.

„În calitate de fost ministru al Culturii și de senator în Comisia de Cultură a Senatului României, cer din nou Guvernului să ia măsuri urgente pentru susținerea artiștilor independenți.

Senatul Berlinului a decis un ajutor de 100 de milioane de euro (în 5.366 de granturi de câte 5.000 de euro) pentru artiștii independenți și micro-întreprinderile din sectorul cultural și încă 300 de milioane de euro în chip de împrumuturi pentru retail, hoteluri, restaurante și industriile culturale care au rămas fără activitate în perioada epidemiei.

Ministerul Culturii din Franța a luat de asemenea măsuri de sprijin pentru independenți.

Guvernul Orban trebuie să vină cu soluții și măsuri clare pentru salvarea culturii vii. Propunerile sunt formulate.

Depun azi petiția la Ministerul Culturii, Ministerul Finanțelor Publice, Ministerul Muncii și Protecției Sociale, Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri și la Primul-ministru, spre competentă soluționare", arată Vlad Alexandrescu.

Prin ordonanța militară nr.1/2020, adoptată după decretarea stării de urgență, au fost s-au suspendat toate activitățile culturale realizate în spații închise, cât și adunările publice cu mai mult de 100 de participanți.

XS
SM
MD
LG