Linkuri accesibilitate

Excluderea Fidesz? Psihodramă în grupul PPE 


Premierul Ungariei și liderul FIDESZ, Viktor Orban
Premierul Ungariei și liderul FIDESZ, Viktor Orban

Grupul parlamentar PPE, principala formațiune din Parlamentul European și care, cel mai probabil, va rămâne cea mai puternică și după alegerile europene din mai, a discutat miercuri două ore despre eventuala excludere a lui Viktor Orbán și a formațiunii sale Fidesz.

Șeful partidului, europarlamentarul francez Joseph Daul, a cerut un vot despre asta miercurea viitoare, pe 20 martie, în ajunul summitului European de la Bruxelles, și a amenințat că demisionează dacă nu se va vota.

Tot Daul a mai spus, nemulțumit, că sunt partide mari în PPE care nu ar dori un vot.

Daul nu a precizat care, dar se știe că cele două formațiuni germane, CDU al lui Merkel și bavarezul CSU, al candidatului PPE la președinția Comisiei Manfred Weber, sunt divizate. E de înțeles: Germania are mari uzine Audi, Mercedes și Bosch în Ungaria.

Austriecii și cehii, la rândul lor, nu sunt deloc încântați, deși este evident că în grupul PPE s-a cristalizat deja o majoritate anti-Orbán. Deocamdată, cvorumul necesar pentru excludere (12 partide din 9 țări) este reunit.

Votul de miercuri 20 martie va avea loc la nivelul grupului parlamentar PPE. Nu este deloc limpede dacă un vot similar va avea loc și la nivelul partidului (unde PPE e compus din 70 de partide provenite din 40 de țări).

Deocamdată, sunt discutate două variante: suspendare sau excludere pur și simplu.

Micile partide care au lansat moțiuni și scrisori deschise împotriva lui Orbán au cerut în general suspendare, însă statutul PPE vorbește doar despre excludere, deși unii insistă că suspendare ar fi sinonim cu excludere, fie ea și temporară.

Deriva antieuropeană a lui Orbán trebuie văzută pe fundalul faptului că PPE este un partid total pro-european, ba chiar a fost la originea CECA, a Comunității Europene și, astăzi, a Uniunii Europene. Într-adevar, toate marile figuri fondatoare ale UE au fost PPE sau precursori creștin-democrați ai partidului, de la Schuman și Adenauer, trecând prin De Gasperi și până la Helmut Kohl, toți au fost PPE, promovând federalismul european și împăcarea franco-germană într-o vreme când mulți socialiști încă mai flirtau cu euro-comunismul și cu Moscova.

PPE rămâne cea mai eurofilă formațiune politică din Parlamentul European, mai mult chiar si decât majoritatea politicienilor de stânga.

Picătura finală a fost afișul cu nuanțe grafice antisemite care îl arată pe președintele Comisiei Europene (Jean-Claude Juncker, PPE din Luxembourg, apropiat al lui Merkel) fiind controlat din spate de un George Soros rânjitor.

E revelator că Orbán a făcut până acum lucruri mult mai scandaloase, controlând presa și justiția și închizând Universitatea Central Europeană, dar că a fost nevoie să îl ridiculizeze calomniator pe Juncker ca barajul în jurul lui să se fisureze.

Parcă pentru a da exemplu, micul partid croat Hrvatska seljačka stranka (HSS, țărăniști) a anunțat la începutul lunii că părăsește pur și simplu PPE, refuzând să stea în aceeași formațiune cu Orbán.

Din România fac parte din PPE: PNL, PMP și UDMR.

Opiniile autorului nu coincid neapărat cu poziția Radio Europa Liberă

XS
SM
MD
LG