Linkuri accesibilitate

Pisaniile lui Ştefan cel Mare au fost găsite în Herson, zonă afectată de război


Pisaniile lui Stefan cel Mare au fost găsite la Herson, în Ucraina, au anunțat autoritățile române.
Pisaniile lui Stefan cel Mare au fost găsite la Herson, în Ucraina, au anunțat autoritățile române.

Pisaniile lui Ştefan cel Mare au fost găsite în Herson/Ucraina, a anunțat ministrul Culturii din România, Lucian Romaşcanu.

Anunțul ministrului vine după ce, în 4 noiembrie, acesta declara la Digi24.ro că îl va suna pe omologul său din Ucraina, pentru a găsi o soluție pentru salvarea Pisaniilor, despre care se credea că ar fi fost furate de soldații ruși în timpul evacuării din Herson.

„Printre veștile rele pe care războiul din Ucraina le transmite lumii și-a făcut loc și o veste bună pentru istoria și cultura română. În urma unei noi discuții purtate sâmbătă cu ministrul ucrainean al culturii, dl. Olexandr Tkacenko, am aflat cu mare bucurie că pisaniile lui Stefan cel Mare au fost găsite în Herson! Sunt neatinse, în siguranță, le puteți vedea în fotografia atașată.”

„Din nefericire, toate icoanele muzeului din Herson au fost furate de agresorul rus, crimă culturală care se repetă peste tot pe unde armata rusă a ajuns în Ucraina... Am discutat cu ministrul Tkacenko despre posibilitatea de a evacua pisaniile și alte artefacte în România pentru a le păstra în siguranță până la încetarea conflictului. Așteptăm decizia oficialilor ucraineni, suntem gata să ajutăm", a scris pe Facebook ministrul Culturii,

Lucian Romașcanu spunea la începutul lunii noiembrie că îl va suna pe omologul său din Ucraina, pentru a găsi o soluție pentru salvarea Pisaniilor lui Ștefan cel Mare, despre care se crede că ar fi fost furate de soldații lui Putin în timpul evacuării din Herson.

„Noi am făcut un task force imediat ce a început războiul pentru a stabili cum să scoatem din Ucraina bunuri de patrimoniu în cazul în care partea ucraineană ar fi solicitat”, spunea ministrul.

Pisaniile lui Ștefan cel Mare Pisaniile sunt inscripții sculptate în piatră pe lespezile unor morminte sau deasupra ușii principale la intrarea într-o biserică, în care sunt consemnate datele privind hramul, donatorul, ctitorul, meșterul, data ridicării.

La începutul războiului, arheologul ucrainean Andrei Krasnojon, rectorul Universităţii pedagogice „Uşinski" din Odesa, spunea că soarta pisaniilor, pe care le-a descoperit în fondurile muzeului acum nouă ani, era în pericol.

XS
SM
MD
LG