Linkuri accesibilitate

UBB despre teza ministrului de interne Lucian Bode: „suspiciunile de plagiat se confirmă în marea lor majoritate”


Ministrul de interne, Lucian Bode, ar fi plagiat în teza de doctorat, susține UBB.
Ministrul de interne, Lucian Bode, ar fi plagiat în teza de doctorat, susține UBB.

Universitatea „Babeș-Bolyai” (UBB) susține că suspiciunile de plagiat în teza de doctorat a ministrului de interne Lucian Bode „se confirmă în marea lor majoritate” și solicită retragerea cărții publicate în baza ei.

Poziția exprimată de către universitatea clujeană, acolo unde Lucian Bode și-a susținut o teză de doctorat în domeniul securității energetice, vine după ce comisia de etică a instituției de învățământ a verificat lucrarea ministrului.

„Concluzia analizei este că suspiciunile de plagiat se confirmă în marea lor majoritate”, arată universitatea.

Aceasta menționează că, în lipsa posibilității legale de a aplica sancțiuni disciplinare unei persoane care nu este membru al comunității academice, „Comisia îi solicită corecturi la teză și retragerea cărții publicate pe baza tezei.”

De asemenea, mai arată UBB, vor fi sesizate CNATDCU/Consiliul Național de Etică a Cercetării, structurile abilitate să verifice plagiatele din lucrările academice.

Ministrul de interne Lucian Bode a reacționat pe Facebook spunând că este nevinovat și că este „uluit” că i se cere respectarea unor reguli academice impuse în 2020-2022, pentru o lucrare redactată în 2018.

„Faptul că aceste atacuri concertate ale USR și ale sateliților săi asupra mea și asupra Partidului Național Liberal au devenit absurde, este evident pentru toată lumea”, a opinat Bode, care a mai arătat că își va căuta dreptatea în instanță.

bode
Hotărârea Comisiei de Etică a UBB privind teza de doctorat a lui Lucian Bode

Reacția de miercuri a UBB a venit la câteva zile după ce ministrul de interne Lucian Bode a dat în judecată instituția de învățământ, cerând în instanță suspendarea deciziei prin care UBB a hotărât în decembrie să îi reanalizeze teza de doctorat.

Adică acea decizia care a dus la investigația Comisiei de Etică ale cărei concluzii au fost publicate acum de UBB. Din Comisie au făcut parte, ca invitați, inclusiv două cadre universitare de la universitățile Oxford și Houston, potrivit deciziei publicate de universitatea clujeană.

Lucian Bode, secretar general în PNL și unul dintre cei mai importanți oameni din partid, a negat de la apariția scandalului că ar fi plagiat.

Atât el, cât și colegii de partid, au contestat jurnalistul care a dezvăluit plagiatul – Emilia Șercan – existând în PNL inclusiv un „punctaj”, o serie de recomandări de comunicare pe acest subiect în care li se cere membrilor să o decredibilizeze pe Șercan.

Bode: „Acuzații netemeinice și cu o certă motivație politică”

Lucian Bode a susținut la UBB, în 2018, lucrarea de doctorat cu titlul „Securitatea energetică și managementul resurselor la începutul secolului XXI. România în context european actual”, sub îndrumarea coordonatorului prof. univ. dr. Adrian Liviu Ivan.

Comisia de Etică a universității s-a autosesizat cu privire la posibile pasaje plagiate în urma unui articol publicat în PressOne de jurnalista Emilia Șercan, în care se menționa că Bode ar fi plagiat 18,5% din conținutul lucrării sale.

Pentru examinarea lucrării, UBB a cooptat în Comisia de etică și membri externi, mai exact pe profesorul Corneliu Bjola de la Universitatea Oxford și pe profesorul Alin Fumurescu de la Universitatea din Houston.

În timpul procedurii, Comisia a cerut atât de la Lucian Bode cât și de la conducătorul acestuia de doctorat, Adrian Ivan, puncte de vedere.

Profesorul Ivan a refuzat să ofere unul, înștiințând însă universitatea, prin avocat, că intenționează să o cheme în judecată deoarece, din punctul său de vedere, comisia de verificare a tezei a fost „nelegal constituită și că încalcă decizia CCR 364/2022”.

O reacție similară a avut și ministrul Lucian Bode, care a intentat deja un proces împotriva universității clujene.

În schimb, ministrul de interne a remis comisiei un punct de vedere în care neagă acuzațiile.

„Apreciez, cu regret, că articolul de presă asupra căruia m-ați invitat să prezint un punct de vedere nu are un caracter academic, fiind un demers fără relevanță științifică”, a transmis Bode.

Acesta a continuat: „Nu pot formula un punct de vedere asupra părerii personale a autoarei unor acuzații netemeinice și cu o certă motivație politică, formulate fără o minimă pregătire de specialitate în domeniul studiilor de securitate și relațiilor internaționale și, cu atât mai puțin, în domeniul securității energetice și managementului resurselor.”

Știre în curs de actualizare.

  • 16x9 Image

    Ionuț Benea

    A intrat în presă dintr-un pariu și a rămas aici din convingere. A debutat în jurnalism în 2008 și a trecut prin redacții locale sau naționale importante, precum Ziarul de Iași sau Adevărul. A fost implicat în mai multe proiecte editoriale independente coordonate de Freedom House și Centrul pentru Jurnalism Independent.

    S-a alăturat echipei în 2021 ca senior-correspondent, funcție pe care o ocupă și în prezent. Din iulie 2021 până în ianuarie 2023 a fost redactor-șef al Europei Libere România.

    Din ianuarie 2023 ocupă poziția de senior-correspondent.

XS
SM
MD
LG