Linkuri accesibilitate

PressOne: Sorin Cîmpeanu a plagiat un curs universitar, scris de doi colegi de-ai lui


Sorin Cîmpeanu și-ar fi însușit 13 capitole dintr-o lucrare scrisă de doi colegi de la universitatea de Științe Agricole.
Sorin Cîmpeanu și-ar fi însușit 13 capitole dintr-o lucrare scrisă de doi colegi de la universitatea de Științe Agricole.

Ministrul Sorin Cîmpeanu este acuzat de plagiat în timp ce era profesor universitar la Facultatea de Științe Agricole.

PressOne publică un articol al jurnalistei Emilia Șercan în care arată cum, în 2006, Sorin Cîmpeanu și-ar fi însușit pentru propriul curs, pe care îl susținea la universitate, 13 capitole dintr-o lucrare apărută în 2000, scrise de doi alți autori, „ca structură, ca text, ca imagini, ca date prezentate în tabele”.

Emilia Șercan susține că tot ce a făcut ministrul Educației a fost să schimbe foarte puțin titlurile capitolelor. Cîmpeanu a modificat doar cinci cuvinte din totalul de 117 cât reprezintă titlurile lucrării - „Irigații, desecări, combaterea eroziunii solului. Irigarea culturilor”.

Șercan scrie că ministrul „și-a însușit în mod fraudulos și paternitatea creației celor 13 capitole, trecându-se drept autor al respectivelor secțiuni din cursul universitar”.

„Numele autorilor originali a fost înlocuit cu numele actualului ministru al Educației în ediția din 2006 în care am descoperit plagiatul, dar și într-o variantă ulterioară, din 2009, publicată în aceeași formă”, arată Emilia Șercan în articolul publicat în Pressone.

Inițial, contribuția lui Cîmpeanu la cursul pe care și l-a însușit era de două capitole, reprezentând 9 pagini din cele 190 ale lucrării după cum o arată și cuprinsul acesteia.

În 2006, Sorin Cîmpeanu semnează un nou curs universitar cu titlul „Irigații, desecări, combaterea eroziunii solului. Irigarea culturilor”, identic cu cel apărut din 2000, după cum arată Pressone. În acest curs, Cîmpeanu apare ca autor pentru 15 capitole.

Anterior, 13 dintre aceste capitole erau sub semnătura fostului său îndrumător de doctorat, profesorul Ioan Pleșa, a prof. univ. dr. Ionel Jinga, dar și a conferențiarului Alexandru Ene. În noua versiune apar semnați doar Cîmpeanu și Jinga.

Dezvăluirile din Pressone vin în contextul în care Sorin Cîmpeanu schimbă legile Educației, iar în privința plagiatului aduce unele modificări controversate. Noul proiect de lege pentru învățământul superior modifică normele de etică și integritate academică astfel încât sancționarea plagiatorilor și fraudatorilor academici ar deveni imposibilă.

În noul proiect de Lege, care încă nu a fost adoptat, plagiatul nu va putea fi sancționat mai târziu de trei ani după ce a fost comis. Acest lucru l-ar absolvi pe Sorin Cîmpeanu de orice acuzație de plagiat.

Consultat de Pressone, profesorul Marian Popescu, fost președinte al Comisiei de Etică a Universității din București, arată că în cazul lui Sorin Cîmpeanu toate elementele indică nu numai un plagiat, „ci și o contrafacere prin însușirea calității de autor a unui text, a mai multor capitole, de fapt, eliminând numele autorului de drept, așa cum apăruse la prima publicare”.

„Față de simplul plagiator, cel/cea care folosește bucăți din textele altora fără să declare cinstit acest lucru, aici poate fi vorba de uzurpare de identitate, de încălcare a protecției celor care au realizat o «operă comună» și care sunt coautori ai acestei opere”, a explicat Marian Popescu pentru Pressone.

*Actualizare. Sorin Cîmpeanu a declarat, luni, fără a oferi vreo explicație la acuzațiile concrete, că articolul ar viza „blocarea legilor educației”, transmite Libertatea.

Preşedintele USR, Cătălin Drulă, cere demisia ministrului Educaţiei.

  • 16x9 Image

    Andreea Ofițeru

    Andreea Ofițeru s-a alăturat echipei Europa Liberă România în ianuarie 2021, ca Senior Correspondent. Lucrează în presă din 2001, iar primele articole le-a publicat în România Liberă. Aici a scris pe teme legate de protecția copiilor, educație, mediu și social. De-a lungul timpului, a mai lucrat în redacțiile Adevărul, Digi24, Gândul, HotNews.ro, unde a documentat subiecte legate de învățământul din România și de actualitate. 

    A scris știri, interviuri, reportaje și anchete. A participat la mai multe proiecte printre care și conceperea primului supliment dedicat exclusiv subiectelor despre școală: Educație&Școală.  

    A fost bursieră Voice Of America/Washington DC, într-un program dedicat jurnaliștilor din Europa de Est.

XS
SM
MD
LG