Linkuri accesibilitate

Cine câștigă în urma deciziei CCR privind plagiatul. Profesor universitar: „Cu ce ochi se uită studenții la noi?”


Fenomenul lucrărilor de doctorat plagiate a fost dezvăluit, în ultimii ani, de jurnaliștii de investigație români. Mai mulți politicieni au recunoscut că au obținut lucrărilor fraudulos, fără a depune niciun efort.
Fenomenul lucrărilor de doctorat plagiate a fost dezvăluit, în ultimii ani, de jurnaliștii de investigație români. Mai mulți politicieni au recunoscut că au obținut lucrărilor fraudulos, fără a depune niciun efort.

Ministrul Educației nu va mai putea retrage titlurile de doctor obținute prin plagiat, ci va trebui să meargă în instanță pentru a dovedi frauda, potrivit deciziei CCR de miercuri. Titlul de doctor poate fi retras în instanță, în urma deciziei judecătorilor.

Curtea Constituțională a decis definitiv că titlul de doctor poate fi retras de Ministerul Educației doar dacă „nu a intrat în circuitul civil și nu a produs efecte juridice”.

Unul dintre primii care ar putea fi vizat de către decizia CCR este premierul Nicolae Ciucă, a cărui teză de doctorat este analizată în prezent la Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare(CNADTCU).

În cazul în care CNADTCU va susține în raport că premierul a plagiat în teza de doctorat, așa cum a dezvăluit PressOne, atunci ministrul Educației nu va mai putea retrage titlul, ci va trebui să meargă în instanță pentru a dovedi plagiatul.

De asemenea, și Bogdan Licu, prim-adjunct al procurorului general al României, ar rămâne cu titlul de doctor. Pentru lucrarea lui de doctorat CNATDCU urma să ia o decizie legată de acuzațiile de plagiat.

Codruț Olaru, membru al Consiliului Superior al Magistraturii, ar fi un alt beneficiar al deciziei CCR. Anul trecut, Direcția Generală Juridică a Ministerului Educației a decis să nu acorde aviz de legalitate pentru retragerea titlului de doctor deținut de procurorul Codruț Olaru.

De asemenea, decizia CCR ar face ca cei 30 de doctori pentru care Academia Națională de Informații „Mihai Viteazul” a Serviciului Român de Informații a dechis procese pentru retragerea titlurilor de doctor să rămână cu tilurile.
Potrivit Pressone printre aceste persoane se află: generalul (r) Dumitru Dumbravă, fost șef al Direcției Juridice a SRI; generalul (r) Sorin Gabriel Cozma, fost șef al Direcției Generale de Prevenire și Combatere a Terorismului din cadrul SRI și Radu Stroe, fost ministru de Interne (decembrie 2012 – ianuarie 2014).

Daniel Funeriu: Am creat excepții de la legea contenciosului adminsitrativ pentru a sancționa fraudatorii

În 2011, când a fost realizată legea educației, ministrul de atunci, Daniel Funeriu, a introdus în lege o excepție care permitea ministrului Educației să retragă titlurile de doctor plagiate fără o confirmare judiciară obligatorie din partea instanței.

Cel mai probabil, crede ex-ministrul, asta a considerat neconstituțional, acum, CCR.

„Acest principiu este în legea contenciosului administrativ şi e corect, dar aberant în cazul plagiatelor. Știind acest lucru, dar știind și câtă fraudă a fost în educația din România, eu am creat prin Legea educației excepții de la acest principiu, tocmai pentru a putea sancționa fraudatorii”, spune Daniel Funeriu.

Fostul ministru susține că prin decizia CCR vor fi avantajați „hoții intelectuali”.

„CCR obligă azi autoritățile statului român să se închine în fața celor care distrug fibra morală a națiunii: hoții intelectuali. Vina acestei cedării este a celor care, potrivit Constiției, au obligația să medieze între stat și societate, conform articolului 80”, a spus Daniel Funeriu.

Mircea Dumitru: Efectul hotărârii CNADTCU poate fi mult întârziat

Mircea Dumitru, un alt fost ministru, în prezent vicepreședinte CNADTCU (Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare), spune că nu se poate pronunța asupra unei decizii luate de judecătorii Curții Constituționale, dar că activitatea instituției pe care o reprezintă poate fi mai puțin eficientă.

„Văd în continuare un rol pentru CNADTCU. Dar efectul hotărârii noastre va fi mult întârziat, un proces poate să dureze 5 ani, 10 ani, și prin urmare eficiența acestei activități va fi foarte scăzută. În momentul de față ministrul nu mai poate revoca titlul pentru că acel titlu odată ce a intrat în circuit are niște efecte administrative, dar înțeleg totuși ministrul trebuie să meargă în instanța”, a spus Mircea Dumitru.

Marian Popescu: Sistemul legislativ încurajează corupția din cercetare

Profesorul Marian Popescu, directorul centrului pentru integritate academică (CARFIA) de la Universitatea din București, spune că decizia CCR este de fapt o lovitură uriașă pentru corpul academic care este corect.

„Cu ce ochi se uită studenții la noi, în ce măsură mai suntem noi credibili și în ce măsură le putem cere să fie corecți când sistemul legislativ din România încurajează corupția din cercetare?”, se întreabă Marian Popescu.

Profesorul susține că, în urma deciziei CCR, Ministerul Educației nu mai poate retrage titlul decât dacă se declanșează o acțiune în instanță în maximum un an de la momentul în care a fost emisă diploma.

Profesorul spune că în intervalul de la susținerea tezei de doctorat și până la momentul emiterii diplomei, tezele de doctorat ar trebui să fie consultate pe o platformă securizată de către cei care doresc să facă asta.

Astfel, dacă cineva ar sesiza că lucrarea de doctorat a fost în vreun fel plagiată, ar putea cere retragerea titlului de doctor înainte ca să producă efecte juridice.

„Între momentul susținerii doctoratului și momentul în care ministrul semnează ordinul cu titlul de doctor trec cel puțin 6 luni. De regulă, în 6 luni nu se întâmplă nimic”, spune profesorul Marian Popescu.

Problema e, spune profesorul, că e acest lucru se întâmplă foarte rar, din cauză că puține universități sunt transparente în privința tezelor de doctorat.

„În continuare, în grade diferite, universitățile din România sunt puțin transparente în ceea ce privește circuitul doctoral, de la anunțul public privind susținerea tezei. Teza de doctorat ar trebui pusă pe o platformă electronică protejată care să permită oricui este interesat să o vadă și eventual să poată reacționa în măsura în care vede un plagiat”, a spus Marian Popescu.

Augustin Zegrean: Efectul juridic este că nu se mai pot anula titlurile

Augustin Zegrean, fost președinte al CCR, în prezent avocat, arată că în urma deciziei CCR efectul juridic este că nu se mai pot anula titlurile. Ca urmare, Ministerul Educației și CNADTCU trebuie să trimită actele prin care e dovedit plagiatul la tribunal și să se judece cu acel doctor și să dovedească că e plagiată lucrarea.

„Până acum, pe baza verdictului CNADTCU, ministrul Educației dădea un ordin prin care se retrăgea titlul de doctor persoanei respective. Acum nu mai poate să facă acest lucru. Acum trebuie să intre în malaxorul justiției și să se judece vreo 10 ani, între timp mai moare primarul, mai moare măgarul, și rămâne cu titlul de doctorat. Efectul juridic este că nu se mai pot anula titlurile”, a declarat Augustin Zegrean.

„Teoretic, se pot anula în instanță, dar practic cred că nu se vor mai anula titluri vreodată pentru că poate ajunge la judecător care cine știe ce înțelege și el de acolo. Nu verifică judecătorul dacă teza e plagiată sau nu. De exemplu, dacă e vorba de o lucrare în matematică ce poate să facă judecătorul? Toți cei care au furat doctorate rămân cu ele”, a mai spus Augustin Zegrean.

  • 16x9 Image

    Andreea Ofițeru

    Andreea Ofițeru s-a alăturat echipei Europa Liberă România în ianuarie 2021, ca Senior Correspondent. Lucrează în presă din 2001, iar primele articole le-a publicat în România Liberă. Aici a scris pe teme legate de protecția copiilor, educație, mediu și social. De-a lungul timpului, a mai lucrat în redacțiile Adevărul, Digi24, Gândul, HotNews.ro, unde a documentat subiecte legate de învățământul din România și de actualitate. 

    A scris știri, interviuri, reportaje și anchete. A participat la mai multe proiecte printre care și conceperea primului supliment dedicat exclusiv subiectelor despre școală: Educație&Școală.  

    A fost bursieră Voice Of America/Washington DC, într-un program dedicat jurnaliștilor din Europa de Est.

XS
SM
MD
LG