Linkuri accesibilitate

Plahotniuc, interdicție de a intra în Statele Unite


Vladimir Plahotniuc, fost lider al Partidului Democrat din Republica Moldova, a primit interdicție de a intra în SUA, la fel ca Liviu Dragnea. Anunțul a fost făcut de secretarul de stat american Mike Pompeo
Vladimir Plahotniuc, fost lider al Partidului Democrat din Republica Moldova, a primit interdicție de a intra în SUA, la fel ca Liviu Dragnea. Anunțul a fost făcut de secretarul de stat american Mike Pompeo

Fostului lider al Partidului Democrat din Republica Moldova, Vladimir Plahotniuc, i-a fost retras dreptul de a intra în Statele Unite, anunță secretarul de stat american, Mike Pompeo, pe contul său de Twitter.

„Acțiunile corupte ale lui Vladimir Plahotniuc au subminat statul de drept și au compromis sever independența instituțiilor democratice din #Moldova. Astăzi, îl desemnez public. SUA stă alături de Moldova în lupta împotriva corupției”, a scris secretarul de stat american pe contul său de Twitter.

Dat în căutare internațională, Vlad Plahotniuc, fost președinte al Partidului Democrat din Republica Moldova, din decembrie 2016 până în iunie 2019, unul dintre cei mai bogați și mai influenți oameni din republică, a fugit din țară când partidul său a pierdut puterea.

În comunicatul oficial al Departamentului de stat american se precizează că interdicția li se aplică atât soției, cât copiilor și săi.

„Astăzi, îl desemnez pe fostul oficial moldovean și oligarh Vladimir Plahotniuc din cauza implicării sale în corupție. În calitatea sa oficială, Plahotniuc a fost implicat în acte corupte care au subminat statul de drept și au compromis sever independența instituțiilor democratice din Moldova.

Această decizie este în conformitate cu Secțiunea 7031 (c) din Legea privind 2020 a Departamentului de Stat, Operațiunilor Străine și Programelor conexe (Div. G, P.L. 116-94). În conformitate cu secțiunea 7031 litera (c), odată ce secretarul de stat desemnează funcționarii guvernelor străine pentru implicarea lor, direct sau indirect, în corupție semnificativă, persoanele respective și membrii familiei lor imediate sunt neeligibile pentru vizele în Statele Unite.

Legea impune, de asemenea, secretarului de stat să desemneze public sau în mod privat sau să identifice acești funcționari și membri ai familiei. Pe lângă Plahotniuc, o desemnez pe soția sa, Oxana Childescu; fiul său, Timofei Plahotniuc; și copilul său minor.

Acțiunea de astăzi transmite un semnal puternic. Statele Unite nu tolerează corupția susține oamenii din Moldova în lupta împotriva acesteia. Departamentul va continua să folosească aceste autorități pentru a promova responsabilitatea pentru actorii corupți din această regiune și la nivel global”, este menționat într-un comunicat de presă publicat pe pagina Departamentului de Stat al SUA.

Și Liviu Dragnea, fost președinte al PSD, acum în închisoare, condamnat în dosarul angajărilor fictive, a primit interdicție, pe 5 septembrie 2019, de a intra pe teritoriul SUA, alături de cei doi copii ai săi, Valentin Ștefan și Maria Alexandra, din cauza actelor de corupție ale fostului președinte al PSD. Tot secretarul de stat Mike Pompeo a fost cel care a făcut anunțul, din cauza „implicării în fapte semnificative de corupție”, potrivit unui anunț al Departamentului de stat american.

XS
SM
MD
LG