Linkuri accesibilitate

Plahotniuc, pus sub învinuire în dosarul „furtul miliardului”. I se va cere extrădarea din SUA


Oligarhul Vlad Plahotniuc
Oligarhul Vlad Plahotniuc

După ce l-a pus sub învinuire pentru fraudă în dosarul „furtului miliardului” pe Vlad Plahotniuc, Moldova va cere extrădarea sa din SUA. Procurorii moldoveni l-au acuzat pe Vlad Plahotniuc, un puternic oligarh și persoană politică, pentru rolul său într-un furt bancar masiv și vor cere extrădarea sa din Statele Unite.

Procurorul general Alexandru Stoianoglo a declarat pe 18 mai că Plahotniuc a fost acuzat de formarea unui grup infracțional organizat, de extorsiune și de fraudă.

Imediat ce rechizitoriul va fi pregătit și tradus în engleză, Moldova va solicita extrădarea sa din Statele Unite, a spus Stoianoglo.

„Astăzi a fost adoptată o noua ordonanță de punere sub învinuire a lui Plahotniuc, fiind cercetat pe trei capete de acuzare: de crearea unei organizații criminale, escrocherie și spălare de bani în proporții deosebit de mari. Imediat ce actul de învinuire va fi gata, va fi tradus și expediat în Statele Unite pentru a fi extrădat și tras la răspundere, a mai spus procurorul general. În cazul cetățeanului Veaceslav Platon, în trecut deputat, condamnat la închisoare pentru implicații în cadrul aceluiași dosar, sentința ar urma să fie revizuită deoarece dosarul ar fi fost falsificat”, a declarat Stoianoglo, citat de Europa liberă.

Procurorul general Alexandru Stoianoglo și-a bazat declarațiile în mare parte pe rapoartele companiei americane Kroll, despre care demnitari de notorietate au declarat de-a lungul timpului că ar fi „beletristică”, că ar sugera „filieră greșită sau că numele conținute în el ar fi în proporție de 90% persoane oneste. Începând cu 2015, apărătorii de stat au vorbit despre trei grupuri de beneficiari ai fraudei bancare de peste 14 miliarde de lei: în frunte cu ex-premierul Vladimir Filat, fostul deputat Veaceslav Platon și fostul manager al Băncii de Economii Ilan Șor. Lor li se adaugă și gruparea condusă de Vladimir Plahotniuc, care ar fi „unul dintre principalii beneficiari”, potrivit lui Alexandru Stoianoglo, pe care oamenii legii în vara anului trecut nicidecum nu se încumetau să-l investigheze.​

„O lungă perioadă de timp nu au fost publicate cele două rapoarte Kroll, iar noi am constatat că acest lucru nu a fost întâmplător. În raportul Kroll se face trimitere la încă un grup de influență, grupul Plahotniuc, despre care oficial nicăieri nu se menționa. Totuși analizând materialele dosarelor, s-a conturat implicarea activă a grupului Plahotniuc în frauda bancară, dovezi care de fapt existau chiar de la bun început. Dispunem de probe incontestabile. De comun cu alte autorități, vom întreprinde măsuri în vederea urmăririi penale atât a averii personale a lui Plahotniuc, cât și a companiilor afiliate lui”.

Procurorul general a afirmat că anunțul nu are legătură cu luptele politice interne. A fost nevoie de timp ca să studieze materialele după care a venit carantina, a spus Stoianoglo.

Potrivit procurorului, Plahotniuc prin intermediul lui Șor, ar fi scos bani din fosta banca a statului - Banca de Economii -, fiind acoperite ulterior din rezervele Băncii Naționale, pentru a face diferite tranzacții, precum și pentru diverse cheltuieli personale, inclusiv și-ar fi procurat un avion privat. Plahotniuc ar fi capul grupării criminale, Șor a avut rol doar de executant, a sugerat procurorul general. Imediat ce va fi gata învinuirea va fi tradusă în engleză și expediată în Statele Unite, a afirmat Stoianoglo, fără a oferi prea multe detalii despre câte zile ori săptămâni ar fi necesare pentru aceste proceduri.

Despre posibile demersuri de extrădare a lui Plahotniuc, aflat în căutare internațională, se vorbește încă de la începutul anului, context în care s-a anunțat că fostul lider democrat fusese în Statele Unite și primise interdicție de intrare pe numele său și al membrilor familiei, fiind acuzat de acte de corupție. În luna martie Plahotniuc se mai afla în SUA, „în proceduri administrative de deportare”.

Atât pe numele fostului lider PD, cât și al fostului manager al BEM vor fi înaintate noi învinuiri, a mai declarant procurorul general. În cazul ex-deputatului AMN Veaceslav Platon, condamnat la închisoare în același dosar generic denumit „furtul miliardului”, procuratura va iniția revizuirea sentinței, deoarece consideră că dosarul a fost falsificat și s-ar baza numai pe denunțul lui Șor.​

Fostul șef al Partidului Democrat, Plahotniuc a fugit din Moldova în iunie 2019, după ce a fost forțat să se retragă de la guvernare în urma unei acțiuni realizate de Rusia, Statele Unite și alți parteneri europeni.

Numele său este legat de ceea ce este cunoscut sub numele de „furtul secolului”, un scandal care implică dispariția a peste 1 miliard de dolari - totalizând aproape o optime din PIB-ul Moldovei - din cele mai mari bănci ale țării între 2012 și 2014.

Scandalul a scufundat cel mai sărac stat din Europa în turbulențe și, în cele din urmă, a obligat guvernul să salveze cele trei bănci cu un împrumut de urgență de 870 milioane USD.

RFE / RL a scris în martie că Plahotniuc se afla în Statele Unite și autoritățile de acolo se pregăteau să-l deporteze după ce a fost supus unei interdicții anterioare de viză.

Într-un mesaj pe Twitter, secretarul de stat american Mike Pompeo a scris în ianuarie că „actele de corupție comise de Vladimir Plahotniuc au subminat domnia legii și au compromis în mod serios independența instiuțiilor democratice”.

„Statele Unite sunt alături de Moldova în lupta împotriva corupției”, a mai scris secretarul de stat Mike Pompeo.

Șor, despre care se crede că ar fi în Israel, a fost acuzat în 2016 și ulterior condamnat pentru spălare de bani și delapidare în legătură cu furtul.

Tot în 2016, fostul premier Vlad Filat a fost găsit vinovat de luarea de mită. El a fost eliberat la începutul lui decembrie 2019, după trei ani de închisoare.

Procurorii au spus că, prin Shor, Plahotniuc a retras 100 de milioane de dolari de la fosta bancă de stat Banca de Economii.

Ulterior, fondurile au fost acoperite din rezervele Băncii Naționale pentru a cumpăra compania de asigurare Asito, un hotel, o afacere de modă și un jet personal.

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

Abonează-te la
„3 minute” de la Europa Liberă

Luni – vineri, scurt și cuprinzător

XS
SM
MD
LG