Linkuri accesibilitate

Planul Biden de salvare anti-Covid, de 1,9 miliarde de dolari, trece de Congresul SUA


Președintele american, Joe Biden

Proiectul de lege al președintelui Joe Biden, care alocă 1,9 miliarde de dolari pentru a-i ajuta pe americani să facă față impactului pandemiei Covid-19, a depășit și ultimul său obstacol din Congresul american, transmite BBC.

Camera Reprezentanților a aprobat miercuri, cu o majoritate simplă, planul de ajutor economic, fără ca republicanii să voteze în favoarea acestuia.

După ce a trecut deja prin Senat, pachetul de ajutor se îndreaptă acum către biroul președintelui Joe Biden pentru a deveni lege.

Acest al șaselea proiect de lege de ajutor Covid-19 este o victorie legislativă majoră pentru Joe Biden.

Purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Jen Psaki, a anunțat că președintele va semna legea vineri.

Factura finală include plăți directe unice în valoare de 1.400 USD pentru a fi trimise majorității americanilor. Se extind plățile săptămânale de 300 USD până în septembrie. Au fost, de asemenea, alocate 350 de miliarde de dolari guvernelor de stat și locale, aproximativ 130 de miliarde de dolari pentru redeschiderea școlii, 49 de miliarde de dolari pentru testarea și cercetarea Covid-19 extinsă, precum și 14 miliarde de dolari pentru distribuirea vaccinurilor.

O propunere de creștere a salariului minim național de la 7,25 dolari la 15 dolari pe oră a fost discutat în Senat, dar nu a intrat în versiunea finală a proiectului de lege.

Pachetul s-a bucurat de sprijin popular. Un sondaj din martie al Centrului de Cercetare Pew a arătat că 70% dintre americanii chestionați și-au exprimat sprijinul pentru proiectul de lege, inclusiv 41% dintre republicani.

Democrații - care controlează ambele camere ale Congresului - au reușit să mențină cele mai multe dintre propunerile inițiale.

Confruntată cu cea mai mare criză de sănătate publică din ultimul secol, SUA a înregistrat până în prezent de pe urma pandemiei de coronavirus 528.000 de decese și infectarea a peste 29 de milioane de oameni.

Șomajul a crescut în ultimul an cu o rată de 6,2%, potrivit Departamentului Muncii din SUA.

Republicanii s-au opus proiectului de lege. Ei au cerut schimbarea anumitor elemente din pachet: să fie mai mici și mai specifice, pentru ca de aceste stimulente să nu beneficieze cei care nu au pierdut venituri în ultimul an.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

Multimedia

Explozie la o navă civilă străină în portul Sulina
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:00:28 0:00
XS
SM
MD
LG