Linkuri accesibilitate

Planul lui Netanyahu pentru Fâșia Gaza, după destructurarea Hamas. Recunoașterea unui stat palestinian, exclusă


Beniamin Netanyahu, premierul Israelului, propune un plan post-Hamas pentru Fâșia Gaza.
Beniamin Netanyahu, premierul Israelului, propune un plan post-Hamas pentru Fâșia Gaza.

Premierului Beniamin Netanyahu propune un plan post-Hamas pentru Fâșia Gaza. Acesta include demilitarizarea completă, închiderea graniței de sud cu Egiptul, revizuirea administrației și sistemului de educație, scrie CNN, preluat de news.ro. Planul exclude recunoașterea unui stat palestinian.

CNN a obţinut o copie a planului pe care Netanyahu l-a prezentat membrilor Cabinetului de Securitate al Israelului, joi, 22 februarie. A fost distribuită ca bază pentru discuţii, a declarat biroul prim-ministrului pentru CNN, potrivit news.ro.

Planul prevede ca Israelul să închidă graniţa de sud a Fâșiei Gaza cu Egiptul, ceea ce i-ar oferi control complet asupra intrărilor şi ieşirilor din enclavă. În prezent, Egiptul controlează accesul către şi dinspre graniţa de sud a Gazei, prin punctul de trecere Rafah.

Netanyahu mai spune că Israelul va coopera „pe cât posibil” cu Egiptul, în coordonare cu Statele Unite.

Nu este clar dacă Israelul a obţinut aprobarea Egiptului, dar un oficial israelian a declarat pentru CNN că propunerea a fost discutată cu SUA.

Nu a existat nicio reacţie oficială imediată a Statelor Unite.

„Israelul va avea control de securitate asupra întregii zone situate la vest de Iordania”, care include toată Cisiordania, Israelul, precum şi Gaza, se mai arată în document.

Tot Israelul ar urma să fie responsabil pentru „realizarea şi supravegherea” demilitarizării Fâşiei.

La nivel civil, Netanyahu detaliază o reformă a administraţiei şi a sistemelor educaţionale din Gaza.

Planul lui Netanyahu prevede „deradicalizarea” sistemului de educație, pe care Israelul şi aliaţii săi l-au acuzat de mult timp că promovează antisemitismul şi ura faţă de Israel.

UNRWA, principala agenţie a Naţiunilor Unite care sprijină refugiaţii palestinieni, ar urma să fie închisă și înlocuită „cu agenţii internaţionale de ajutor responsabile”.

Israelul acuză angajaţi ai UNRWA că au fost implicaţi direct în atacul Hamas din 7 octombrie.

În document, Netanyahu spune că nu va recunoaște un stat palestinian.

„Israelul respinge categoric ordinele internaţionale privind o reglementare permanentă cu palestinienii”, scrie în document. Argumentul ar fi că recunoaşterea unui stat palestinian acum ar fi „o răsplată uriaşă pentru terorismul fără precedent”.

Știre scrisă cu sprijinul relatărilor News.ro.
  • 16x9 Image

    Alina Manolache

    Alina Manolache este, din februarie 2024, senior corespondent la Europa Liberă, după ce timp de un an a fost senior editor. 

    Lucrează de 20 de ani în presă. A fost reporter la Realitatea TV, în perioada 2005 -2010, și a acoperit subiecte sociale și politice.

    A făcut apoi reportaj și anchetă la „În premieră, cu Carmen Avram”.

    Din 2012 și până în 2020, a lucrat la Digi24, ca reporter în domeniul politic și, apoi, realizator al emisiunilor „Studio Politic”, „24/7” și „Cap Limpede”.

    A făcut reportaje, știri și investigații la Libertatea, după care a realizat emisiunea „Talk News”, la Profit News și Prima News. 

XS
SM
MD
LG