Linkuri accesibilitate

Planul New Deal pentru Africa/Macron: Inegalitatea la vaccin persistă


Peste douăzeci de șefi de stat și de guverne din Africa au purtat marți discuții la Paris cu șefii organizațiilor internaționale despre cum își poate reveni economia continentului, profund afectat de consecințele pandemiei COVID-19
Peste douăzeci de șefi de stat și de guverne din Africa au purtat marți discuții la Paris cu șefii organizațiilor internaționale despre cum își poate reveni economia continentului, profund afectat de consecințele pandemiei COVID-19

La summitul de la Paris la care au participat lideri din țări africane și europene, s-a ajuns la un plan pentru a spori finanțarea în Africa pe fondul pandemiei Covid-19. Președintele Macron insistă asupra ridicării protecției brevetelor.

Summit-ul a fost găzduit de președintele Franței, Emmanuel Macron. Acesta a declarat că au fost făcuți primii pași în ceea ce privește planul intitulat „New Deal” pentru Africa.

Au participat mai mulți lideri africani, printre care președintele Comisiei Uniunii Africane și șeful Băncii Africane de Dezvoltare. Unii lideri europeni, precum reprezentanți ai G7, G20, ai Fondului Monetar Internațional și alte instituții financiare au participat, de asemenea.

Macron a cerut Organizației Mondiale a Sănătății, Organizației Mondiale a Comerțului și celor de la Medicines Patent Pool să renunțe la protecția brevetelor pentru a nu bloca producerea anumitor tipuri de vaccinuri.

Președintele Senegalului, Macky Sall, a subliniat necesitatea de a trece la primirea ajutorului la cooperare. Președintele Republicii Democrate din Congo, Félix Tshisekedi este, de asemenea, mulțumit de inițiativa de vaccinare.

Delegații mai multor țări au fost de acord că nu poate exista o ieșire din criza economică, fără o ieșire din criza de sănătate a coronavirusului. Fondul Monetar Internațional (FMI), țări europene și alți reprezentanți internaționali, printre care și China, au fost de acord să depășească obiectivul programului Covax de vaccinare a 20% din populația țărilor africane. Noua țintă este de 40%.

Un alt obiectiv de pe agenda summit-ului a fost alocarea de fonduri. FMI a fost de acord cu o creștere a fondurilor alocate țărilor din Africa de la 33 la 100 de miliarde de dolari.

Deși Africa a fost până acum mai puțin afectată de pandemia coronavirusului decât alte regiuni la nivel global, cooperarea asupra unei tactici de vaccinare în țările africane este necesară pentru a evita scenariul răspândirii unor noi tulpini ale virusului. Cazul Indiei a arătat pericolul pe care îl reprezintă noile tulpini Covid-19.

Pentru acest motiv, președintele Franței cere renunțarea la monopolul actual asupra brevetelor, spunând că situația „este atât nedreaptă, cât și ineficientă”.

Deși planul „New Deal” a fost bine primit de mulți lideri, există incertitudini în legătură cu intențiile reale ale Franței și există voci care critică abordarea europeană când vine vorba de cooperarea cu țările africane.

Roland Marchal, un expert în relațiile franco-africane la universitatea Sciences Po din Paris, a declarat că criteriile prin care Macron a selectat participanții la summit nu au fost făcute publice iar invitațiile la summit au fost trimise țărilor cu economii majore și țărilor francofone. Când vine vorba de relațiile franco-africane, tema colonialismului nu poate fi tratată superficial.

Există voci care sunt de părere că summit-ul nu adresează adevăratele probleme cu care se confruntă țările africane. Activista pentru drepturile omului, Bergeline Ndoumou, spune într-un interviu cu Deutsche Welle că adunarea este o pierdere de timp și de resurse, iar Franța are mai mult de câștigat decât țările africane. Aceasta reamintește de problemele apei potabile, școlilor și facilităților medicale.

O altă problemă pe care o aduce acest summit din nou la suprafață este problema egalității la vaccin.

Directorul general al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), Tedros Adhanom Ghebreyesus, își mai exprimase indignarea din cauza inegalității vaccinurilor și în trecut. Recent, Adhanom a cerut țărilor dezvoltate care au posibilitatea să doneze doze țărilor mai sărace înainte de a vaccina copiii și persoanele cu risc mai scăzut.

El explică faptul că furnizarea de vaccinuri pentru țările cu venituri mici sau medii-mici a fost insuficientă iar acestea nu au reușit încă să imunizeze lucrătorii din domeniul sănătății. Pe de asupra spitalele sunt inundate de oameni care au nevoie de asistență urgentă.

Din 1.4 miliarde de doze de vaccin Covid-19 administrate la nivel global, 44% au fost administrate în țări bogate comparat cu 0.3% în 29 de țări cu venituri mici.

  • 16x9 Image

    Irina Breilean

    Absolventă a Școlii de studii slavone și est europene din cadrul University College London, și-a găsit pasiunea pentru jurnalism după terminarea facultății. În trecut, a lucrat în cercetare, în cadrul think-tankului studențesc Bentham Brooks Institute/University College London.

XS
SM
MD
LG