Linkuri accesibilitate

Construirea unui centru de detenție pentru protestatari în Belarus, discutată într-o înregistrare secretă


Într-o înregistrare secretă recent eliberată, un oficial de top din Ministerul de Interne belarus poate fi auzit discutând planurile de a construi un centru de detenție pentru prizonierii politici, înconjurat cu sârmă ghimpată
Într-o înregistrare secretă recent eliberată, un oficial de top din Ministerul de Interne belarus poate fi auzit discutând planurile de a construi un centru de detenție pentru prizonierii politici, înconjurat cu sârmă ghimpată

Arestări, bătăi, exil, chiar și moarte. Belarușii au plătit un preț ridicat pentru protestele împotriva liderului Alyaksandr Lukashenka. Acesta a declarat o victorie copleșitoare pentru cel de-al șaselea mandat în alegerile prezidențiale din august 2020. Sute de mii de cetățeni belaruși consideră că alegerile au fost frauduloase.

Într-o înregistrare secretă recent eliberată, un oficial de top din Ministerul de Interne belarus poate fi auzit discutând planurile de a construi un centru de detenție pentru prizonierii politici, înconjurat cu sârmă ghimpată.

Dar asta nu e totul: aceeași persoană le dă intrucțiuni oficialilor să folosească arme mai letale împotriva protestatarilor, asigurându-i că nu vor exista repercusiuni pentru uzul excesiv de forță. De asemenea, același oficial recunoaște că un civil neînarmat care a fost ucis în cadrul unei demonstrații în august la Minsk a fost împușcat cu un glonț de cauciuc de către poliție.

Înregistrarea a fost eliberată pe rețelele sociale, inclusiv pe YouTube, pe 15 ianuarie de către By_Pol. By_Pol este o inițiativă demarată de către un grup de foști oficiali de securitate și justiție belaruși care s-au alăturat opoziției.

Proteste nemaiîntânite au avut loc în Belarus în urma alegerilor din 9 august; acestea au fost întâlnite cu represiuni brutale din partea guvernului. Lukashenka, în vârstă de 66 de ani, este din ce în ce mai izolat în câmpul internațional. Guvernele vestice, printre care Statele Unite, Canada, și Uniunea Europeană, refuză să îl considere liderul legitim al țării. Guvernele vestice i-au sancționat pe Lukashenka și alți oficiali de rang înalt pentru implicarea în alegerile nelegitime și pentru violențele față de proprii cetățeni.

Septembrie 2020: Forțele de ordine, conduse de Mikalay Karpyankou, se îndreaptă înspre protestatari în Minsk.
Septembrie 2020: Forțele de ordine, conduse de Mikalay Karpyankou, se îndreaptă înspre protestatari în Minsk.

Ministerul de Interne a negat autenticitatea înregistrării audio, însă liderul opoziției, Svyatlana Tsikhanouskaya, este printre cei ce sunt convinși de autenticitatea sa.

„Ministrul de Interne adjunct a spus că plănuiește să construiască un centru de detenție pentru oamenii care își exercită dreptul constituțional de a protesta pașnic împotriva nelegiuirii. Vă puteți imagina așa ceva în țara voastră?,” a scris Tsikhanouskaya pe Twitter în 15 ianuarie.

Acesta nu este un caz izolat. EU Observer a publicat recent detaliile unei alte înregistrări secrete din 2012, în care oficialii KGB plănuiesc să execute inamicii lui Lukashenka din Germania.

Tactici de intimidare

În înregistrarea publicată de By_Pol, aceștia consideră că vocea auzită este a lui Mikalay Karpyankou, Ministrul de Interne adjunct din fruntea forțelor armate. Karpyankou este renumit pentru încurajarea abuzului de forță și pentru abuzurile proprii. Acesta a fost filmat folosind un baston pentru a intra într-o cafenea din Minsk în care se ascundeau niște protestatari.

Lukashenka l-a promovat pe Karpyankou la grad de Ministru adjunct în noiembrie. Analiștii politici consideră că promovarea acestuia face parte dintr-o mișcare mai amplă de a întări rangurile așa-numiților „siloviki,” baza pro-Lukashenka din cadrul sistemului de apărare. Siloviki joacă un rol esențial pentru menținerea în putere a guvernului.

Potrivit By_Pol, înregistrarea este datată din octombrie, când Karpyankou se afla în fruntea departamentului anticorupție din Ministerul de Interne. By_Pol spun că acesta se adresa unei întâlniri a miniștrilor.

În înregistrare, vocea presupusă a fi a lui Karpyankou poate fi auzită discutând planurile de a construi un centru de detenție de termen lung în localitatea Ivatsevichy din sudul țării. În Ivatsevichy există deja un penitenciar.

„Vorbim despre posibilitatea construirii unui centru pentru protestatari. Deja avem o bază de date în dezvoltare,” spune Karpyankou, adăugând că protestatarii înrăiți vor fi „restabiliți” în acest centru. Centrul va avea, de asemenea, un gard cu sârmă ghimpată. Nu se știe cât de înaintat este proiectul.

În Ivatsevichy există deja un penitenciar.
În Ivatsevichy există deja un penitenciar.

În înregistrare, vocea poate fi auzită încurajându-și audiența să folosească pistolul rusesc MP-443 Grach, cunoscut și sub numele de „pistolul rusesc Yargin”. „Am fost echipați, vă spun, cu o armă foarte puternică,” continuă înregistrarea, spunând că acțiunile sunt aprobate de Lukashenka.

„Suntem asigurați complet pentru uzul de arme de către șeful statului,” soune vocea, adăgând că Lukashenka a trimis ordine să se ocupe dur de „acele momente din stradă”.

„Președintele a spus că, dacă un protestatar sare la voi, să folosiți arme, chiar și cele neletale trebuie să le folosiți de la distanță mică și să trageți în picioare, în stomac, în testicule, încât protestatarii să știe ce s-a întâmplat odată ce își recapătă cunoștința. Opțiunile voastre sunt să răniți, să mutilați, sau să omorâți. Trageți spre frunte, fix în frunte, fix în față. După asta n-au cum să se recupereze.”

Violența statului

În înregistrări se discută și despre Alyaksandr Tarayknouski, primul protestatar ucis în cadrul violențelor de după alegerile din august. „Taraykouski, da, era un bețiv și un prost. L-a terminat un glonț de cauciuc în piept.”

Oficialii belaruși au declarat că moartea lui Taraykouski, în 10 august, s-a întâmplat datorită detonării premature a unui exploziv pe care încerca să-l arunce către polițiști. Într-un videoclip publicat de către Associated Press ulterior, Taraykouski poate fi văzut clătinându-se și cu cămașa însângerată, apoi prăbușindu-se pe jos la câțiva metri de polițiști. Nu poate fi văzut niciun semn de explozia invocată de autorități.

Întrebată despre înregistrarea presupusă a fi cu Karpyankou, purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Interne, Volha Chamadavana, a declarat că „nu vom comenta despre falsuri”. Aceasta a adăugat că personalul ministerului lucrează „potrivit legii” în îndeplinirea datoriilor sale oficiale.

Autoritățile au deschis câteva anchete preliminare pentru a stabili dacă au existat abuzuri împotriva protestatarilor; nu a fost deschis însă niciun caz penal. Potrivit Raportului Mondial din 2021, Human Rights Watch (HRW) menționează că există „sute de potențiale cazuri penale, motivate politic, împotriva opoziției, a protestatarilor, a suporterilor lor, a activiștilor civici și a celor care militează pentru drepturile omului.”

Până la jumătatea lui noiembrie, conform raportului HRW, poliția belarusă a deținut peste 25 de mii de oameni. În noiembrie, Raman Bandarenka a murit din cauza rănilor susținute în urma unei bătăi administrate de către un grup de atacatori mascați. Grupul belarus pentru drepturile omului Vysana consideră că atacatorii sunt afiliați Ministerului de Interne.

Nu doar Tsikhanouskaya a reacționat la înregistrarea recent publicată.

Andrey Sannikau, care a fost deținut în urma candidaturii sale la președinție din 2010, a spus pe Twitter că înregistrarea este „dovadă în plus că Belarus este condus de psihopați extrem de periculoși, în fruntea cărora se află Lukashenko.”

Criticii guvernului spun că Karpyankou este cunoscut pentru gesturile sale violente împotriva protestatarilor. Acesta a fost surprins într-o înregistrare din septembrie spărgând cu un baston fereastra unei cafenele în care un grup de protestatari se ascundeau de forțele de ordine.

Karpyankou a susținut un alt Ministru de Interne adjunct, Henadz Kazakevich, care poate fi văzut într-un video din 12 octombrie declarându-și dorința de a împușca civili. Este raportat că Karpyankou ar fi spus „dacă opun rezistență, o să folosim arme. Folosim omenos armele împotriva lor, inclusiv armele de foc.”

Katsiaryna Shmatsina, cercetător în cadrul think tank-ului Institutul Belarus pentru Studii Strategice, consideră că istoricul lui Karpyankou și al guvernului susțin autenticitatea înregistrării.

„Experții în tehnologie ar trebui să declare dacă înregistrarea e autentică. Însă asta nu e prima informație secretă care a scăpat din guvernul Lukashenka. Luați ca exemplu informațiile publicate de EU Observer despre planurile de a omorî disidenții politici din afara țării. Există informări constante de la By_Pol, materiale video sau audio care dovedesc tratamente inumane asupra protestatarilor deținuți,” scrie Shmatsina într-un e-mail către RFE/RL.

Dacă înregistrarea este autentică, aceasta dovedește modul în care Lukashenka a dezlănțuit forțele de ordine în încercarea de a se agăța de putere, sugerează Shmatsina.

„Un lucru e clar: regimul este pregătit să oprime orice protest sub orice cost, iar oficialii de rang înalt au permis siloviki și poliției să trateze oponenții regimului cum vor, cu impunitate.”

Written by Tony Wesolowsky with reporting by RFE/RL's Belarus Service
XS
SM
MD
LG