Linkuri accesibilitate

Planurile SUA și NATO despre pregătirea ofensivei ucrainene, scurse pe rețelele sociale


Ucraina pregătește o contraofensivă în această primăvară, planurile acesteia fiind cunoscute de cel mult cinci persoane, potrivit lui Oleksii Danilov, secretarul ucrainean al NSDC. Documentele distribuite pe Twitter și Telegram par însă modificate.
Ucraina pregătește o contraofensivă în această primăvară, planurile acesteia fiind cunoscute de cel mult cinci persoane, potrivit lui Oleksii Danilov, secretarul ucrainean al NSDC. Documentele distribuite pe Twitter și Telegram par însă modificate.

Planurile secrete ale SUA și NATO despre pregătirea contraofensivei ucrainene au fost scurse sau furate și au apărut pe rețelele sociale, documentele fiind modificate față de formatul lor original. Pentagonul investighează cazul.

Documentele conțineau planurile pentru furnizarea de ajutor Ucrainei înainte de contraofensiva așteptată în această primăvară și au fost distribuite pe Twitter și Telegram, la începutul acestei săptămâni, relatează The Kiyv Independent, citând o investigație New York Times .

Potrivit unor înalți oficiali americani, Pentagonul investighează cine ar fi putut scurge documentele.

Acestea nu dezvăluie detalii despre când, cum sau unde intenționează Ucraina să lanseze contraofensiva și sunt vechi de cinci săptămâni.

Potrivit analiștilor militari cu care au discutat jurnaliștii de la NYT, este probabil ca documentele să fi fost modificate față de formatul lor original, subestimând numărul victimelor de partea rusă și supraestimându-le pe cele de partea ucraineană.

O prezentare dintr-un document oferă o estimare a numărului de soldați ruși uciși în Ucraina - până la 17.500, care este cu mult sub cifra pe care guvernele occidentale au prezentat-o public, scrie BBC.

Ministerul britanic al Apărării, de exemplu, a declarat în februarie că între 40.000 și 60.000 de soldați ruși au fost probabil uciși de când președintele Vladimir Putin a ordonat o invadarea Ucrainei anul trecut.

Analiștii au declarat pentru NYT că modificările aduse documentelor, deși par autentice, ar putea face parte dintr-o campanie rusă de dezinformare pentru a denatura faptele despre războiul din Ucraina.

Unul dintre documente pare să detalieze cheltuielile pentru sistemele de artilerie HIMARS furnizate de SUA, informații care au fost un secret bine păzit, în timp ce un altul descrie starea unor brigăzi de luptă ucrainene, inclusiv echipamentul lor și datele la care ar putea fi gata să se confrunte cu forțele rusești, notează Times, citat de Business Insider.

Scurgerea de informații reprezintă o „breșă semnificativă a serviciilor americane de informații în efortul de a ajuta Ucraina”, mai scrie NYT.

Oficialii din administrația lui Biden au declarat ziarului american că încercările de a ștergere a informațiilor de pe rețelele sociale nu au avut încă succes.

„Suntem conștienți de rapoartele privind postările de pe rețelele de socializare, iar departamentul analizează chestiunea”, a declarat adjunctul secretarului de presă al Pentagonului, Sabrina Singh, citată de NYT.

Oleksii Danilov, secretarul Consiliului Național de Securitate și Apărare al Ucrainei (NSDC), a declarat că nu mai mult de cinci persoane au informații despre unde și când va începe contraofensiva Forțelor Armate ale Ucrainei, relatează Ukrainska Pravda.

„Pot spune că astăzi există un număr foarte limitat de oameni care au informații despre unde, când și cum vor fi inițiate anumite acțiuni. Nu mai mult de trei-cinci persoane... Și când oamenii fac anumite afirmații, rețineți că acest lucru poate să nu fie adevărat. Când începe cutare sau cutare acțiune militară, cutare sau cutare operațiune militară este o informație pentru un cerc foarte limitat de oameni”, a spus el într-un interviu pentru Radio Europa Liberă.

El a adăugat că ucrainenii vor observa când „începe totul”, subliniind că „unde, când și la ce oră” este o întrebare complet confidențială.

XS
SM
MD
LG