Linkuri accesibilitate

Platformă guvernamentală de combatere a conținutului fals de pe rețelele sociale


Ministerul Digitalizării a lansat o platformă unde pot fo raportate conținuturi inadecvate de pe rețelele sociale.
Ministerul Digitalizării a lansat o platformă unde pot fo raportate conținuturi inadecvate de pe rețelele sociale.

Ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, Bogdan Ivan, a anunţat lansarea platformei #nofake unde poate fi raportat conţinutul inadecvat de pe reţele de socializare: falsuri digitale, conţinut denigrator, dezinformări şi manipulări.

„Platforma #nofake va funcționa ca punct de contact pentru cererile de analiză pe care românii le fac în ce privește falsurile digitale.(...) Acest nou mecanism de raportare va funcționa complementar cu eforturile de până acum și cu posibilitatea pe care fiecare rețea socială o oferă deja, prin propriile instrumente de raportare”, a precizat ministrul Bogdan Ivan potrivit unui comunicat al Ministerului Digitalizării.

Platforma poate fi accesată pe site-ul Ministerului Cercetării, Inovării şi Digitalizării.

Platforma #nofake funcționează ca un canal de raportare temporar în anul 2024, mai arată comunicatul, și vizează asigurarea integrității alegerilor democratice, atât la nivel local, național și prezidențial, cât și la nivel european.

Anunțul Ministerului Digitalizării vine pe fondul intensificării măsurilor luate la nivel european împotriva riscurilor aduse de rețelele sociale. Oficialii europeni sunt îngrijorați de impactul dezinformării în timpul alegerilor europarlamentare din iunie.

Instituțiile europene au pornit în ultimele luni mai multe verificări legate de modul în care cele mai cunoscute platforme de social media – Facebook, Instagram, TikTok și X (fostă Twitter) – combat discursul urii, manipularea și publicitatea înșelătoare.

Europa Liberă a relatat în 17 martie despre postările cu mesaje false de pe rețelele sociale și care induc în eroare utilizatorii, fiind utilizate tehnici de tip deep fake.

La începutul lunii mai, Comisia Europeană a lansat o investigație legată de felul în care compania americană Meta, deținătoarea rețelelor sociale Facebook și Instagram, gestionează publicitatea politică.

Ancheta ar viza în special încercările Rusiei de a manipula opinia publică și de a submina democrația în timpul campaniei electorale pentru alegerile europarlamentare.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    Adrian Ardelean

    S-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2023. A intrat în presă în 2002 și s-a format că jurnalist la BBC World Service Romania. A lucrat mai apoi atât pentru posturi de radio și televiziune naționale ca Europa FM, Digi24, cât și pentru posturi de radio și televiziune regionale ca Transilvania LIVE, Radio Romania Cluj sau EBS Radio Cluj. Experiența lui include producerea și prezentarea de emisiuni live, jurnale de știri, dar și realizarea de analize, reportaje și documentare pe subiecte ce țin de actualitatea în economie, administrație și societate.

XS
SM
MD
LG