Politica de vârf i-a surâs lui Eugen Nicolicea odată cu revolutia- în 1990 devine viceprimar FSN de Turnu Severin, iar 1992, deputat. E un veteran. De atunci niciun rând de alegeri nu l-a mai urnit din Parlament. Știe toate ușile și clanțele, mai ales pe cele ale șefilor de partid. De PSD nu s-a dezis decât pentru scurt timp, vreo 4 ani ( din 28) când s-a dus la UNPR. În 2008 însă a revenit la partidul de suflet, PSD.
Eugen Nicolicea s-a făcut mereu remarcat în chestiuni de justiție, pare că le știe pe toate, că are articolele din Codurile penale la degetul mic sau în dosarul pe care îl poartă mereu în servietă. Avea, pesemne, o pasiune, în domeniu, deși era doar inginer de calculatoare. O pasiune atât de puternică, încât la frumoasa vârstă de 52 de ani s-a apucat de Drept. La Universitatea Spiru Haret, filiala Drobeta Turnu Severin, de unde e de baștină.
Ocupat cu parlamentul, e clar că nu putea să urmeze cursurile la zi și nici măcar la fără frecvență. A ales formula studiilor la distanță. Între București și Drobeta nu sunt decât 340 de kilometri, dar via Internet, din sala de plen, drumul e mult mai scurt. Nu a fost niciodată clar de ce Eugen Nicolicea s-a rușinat cu această onorabilă facultate, care, e drept, e neacreditată, iar filiala din Drobeta s-a desființat, ghinion, chiar în anul în care a absolvit el. În CV-ul său figurează la studii doar ”Dreptul”. A fost un secret bine păzit și de Camera Deputaților, care a refuzat în repetate rânduri să furnizeze presei informații despre studiile celui care conduce Comisia juridică. Dar, cu cât un secret e mai bine păzit, cu atât amănuntele care ies la iveală ( și ies mereu!) sunt mai tulburătoare. Așa a aflat presa că Eugen Nicolicea a fost coleg de facultate cu propria fiică și nevastă. Familia de studenți Nicolicea avea note bunicele la Spiru Haret.
Din punct de vedere al averii, soții Nicolicea, ambii angajați la stat, nu o duc rău- vreo 3 mașini, o casă, un apartament și un teren, toate în București, câteva zeci de mii de euro și tot atâția lei în conturi. Veniturile nu sunt însă de lepădat, semn că parlamentarismul e o afacere bună. Nicolicea a câștigat în 2016, potrivit declarației de avere din 2017, că alta nu a mai depus, 277.000 lei pe an, adică 23.000 pe lună. Dacă mai adaugăm și venitul soției de la Transgaz, se fac în total vreo 28.000/lună.
Când nu se enervează, Eugen Nicolicea vorbește măsurat, iar costumul și cravata îl ajută să arate a parlamentar. Când însă e călcat pe nervi sau pe coadă e jale. Devine impulsiv și grobian. Taie microfonul colegilor, adică al celor din opoziție, și le mai zice și vreo două bine simțite. Pe Stelian Ion de la USR l-a făcut „nesimțit” și ”golan”. Pe ziariști nu-i iubește și nu-i iartă. Într-o emisiune la Digi 24 a făcut scandal, nu chiar ca Mirel Palada, dar suficient cât să fie dat afară din studio.
Propunerea ca ministru de justiție are probabil legătură cu serviciile făcute în slujba modificărilor la Legile justiției, Coduri penale și altele. Are faima de persoană cu idei în domeniul ăsta. Dar și faima de a fi mai lipsit de scrupule ca Tudorel Toader. Pare greu de crezut.