Linkuri accesibilitate

Plovdiv - capitatlă europeană a culturii 2019


Artiști bulgari la ceremonia de inaugurare a Anului cultural 2019
Artiști bulgari la ceremonia de inaugurare a Anului cultural 2019

Cel de al doilea ca mărime oraș bulgar Plovdiv deține, împreună cu Matera în Italia, titlul de Capitala europeană a culturii – 2019.

Plovdivul a câștigat în concurența interna cu Sofia, Varna și Veliko Târnovo. Vechiul Filipopolis, care poartă numele regelui Filip al II-lea, tatăl lui Alexandru cel Mare, se află în centrul Traciei, pe cele două maluri ale râului Marița, la mijloc de drum între Sofia și Istanbul. Orașul celor șapte coline a fost locuit din cele mai vechi timpuri.

Evmolpia, Trimonțium, Pulpudeva, Puldin, Filibe – sunt alte câteva dintre vechile denumiri ale Plovdivului. În cei 7.000 de ani de existenta, orasul a fost stăpânit de traci, greci, romani, bulgari și turci.

Partea veche a Plovdivului este cochetă, cu străduțe liniștite, terase boeme, restaurante cu mâncare bună si clădiri istorice.

In aceasta zona se află cele mai frumoase si interesante case din orașul medieval, biserici vechi și unul din cele mai bine păstrate amfiteatre romane din Europa.

„Vor fi peste 500 de evenimente cu ecouri numeroase atât în Bulgaria, cât și în întreaga lume”, a declarat ministrul bulgar al culturii Boil Banov. În cursul anului sunt așteptați două milioane de turiști.

În ziua inaugurării, la 12 ianuarie, au fost deschise cinci expoziții, au avut loc concerte în aer liber și spectacole de teatru. În centrul orașului a fost ridicat un turn înalt de 30 de metri cu șase nivele.

La spectacolul de inaugurare sub genericul „Împreună” au participat 1500 de dansatori, cântăreți și actori din țară și multe alte țări europene. A venit și un grup de artiști din orașul italian Matera – cealalta capitală europeană a culturii 2019. Spectatorii au devenit participanți și creatori ai evenimentului.

Guvernul bulgar a investit 20 de milioane de euro în îmbunătățirea infrastructurii orașului.

Ministrul Boil Banov însă a avertizat că nu toate proiectele vor putea fi realizate la timp. Renovarea Pieței Centrale va continua și în 2019. Identică este situația cu sala mare de concerte.

XS
SM
MD
LG