Linkuri accesibilitate

Klaus Iohannis: PNDL trebuie regândit, nu desființat


Președintele Klaus Iohannis spune că PNDL nu mai trebuie folosit în scopuri politice
Președintele Klaus Iohannis spune că PNDL nu mai trebuie folosit în scopuri politice

Președintele Iohannis a spus luni, la o întrunire a asociației comunelor din România, că Programul Național de Dezvoltare Locală (PNDL) nu trebuie desființat, ci doar regândit pentru ca acordarea banilor să nu mai poată fi făcută pe criterii politice.


"Foarte mulți dintre dumneavoastră ați implementat, în comunele pe care le reprezentați, proiecte finanțate prin Programul Național de Dezvoltare Locală. Și au fost bani mulți, uneori, și proiecte reușite în multe cazuri. Banii investiți eficient înseamnă întotdeauna dezvoltare, însă nu trebuie să trecem cu vederea neajunsurile acestui program. Tocmai de aceea, spun răspicat: acest program trebuie regândit, nicidecum desființat. Nu cred că este nimeni în această sală care dorește să mai asistăm la acordarea banilor pe criterii politice sau la decontarea unor lucrări fictive sau prost realizate. Risipa banilor publici trebuie stopată definitiv, iar acest lucru se poate realiza printr-o abordare coerentă și responsabilă", a declarat președintele, într-un discurs susținut la Adunarea Generală a Asociației Comunelor din România.

Ministrul Dezvoltării Ion Ștefan a spus în urmă cu o săptămână că ministerul său nu a făcut niciodată controale prin care să verifice pe teren autenticitatea datelor din documentele în baza cărora s-au dat bani în Programul Național de Dezvoltare Locală.

”Am în față raportul de audit financiar al Curții de Conturi a României, din 2018, cu privire la activitatea Ministerului Dezvoltării. Spune negru pe alb: Ministerul nu a efectuat controale privind verificarea exactității și a realității datelor raportate de beneficiari, comparativ cu situația din teren, referitoare la lucrările executate, motivând cu existența unui număr redus de personal și un volum mare de muncă.Cu alte cuvinte, tot Programul Național de Dezvoltare Locală (PNDL) 1 și 2 nu a fost controlat până în noiembrie 2019. S-au derulat miliarde de lei, bani publici, prin contracte între Ministerul Lucrărilor Publice și UAT-urile (Unități Adiministrativ Teritoriale) din România, iar aceste contracte și aceste lucrări nu au fost controlate niciodată. Lucrul ăsta îl menționează Curtea de Conturi a României”, a declarat luni seara, la Digi 24, ministrul PNL al Dezvoltării, Ion Ștefan, referindu-se la activitatea de la minister dinainte ca PNL să preia guvernarea.

El a dezvăluit că o echipă a DNA a ridicat o serie de documente de la minister cu privire la lucrările făcute prin astfel de programe.

PNDL este un program ambițios al PSD cu care și-a propus să „scoată din noroi satele României”, promisiune cu care, printre altele, partidul condus la acea vreme de Liviu Dragnea, acum în închisoare, a câștigat alegerile parlamentare din decembrie 2016.

XS
SM
MD
LG