Judecătorii CCR nu ar trebui să provină decât din rândul magistraților și doar cu avizul favorabil al Consiliului Superior al Magistraturii - este propunerea deputatului PNL Ovidiu-Ioan Sitterli, depusă luni la parlament pentru modificarea legii de funcționare a CCR.
Potrivit proiectului de lege, nu pot fi judecători ai CCR decât judecătorii de drept, numiți potrivit Constituției și care vor fi suspendați din funcție pe toată perioada mandatului lor la CCR.
De asemenea, potrivit inițiativei legislative „preşedintele României numeşte judecătorii CCR dintre magistraţii care şi-au depus candidaturile la Secretariatul general al Administraţiei prezidenţiale”, potrivit unui nou articol introdus prin proiect.
Se menține prevederea din legea în vigoare potrivit căreia trei judecători sunt numiţi de Camera Deputaţilor, trei de Senat şi trei de Preşedintele României.
Potrivit proiectului, „Camera Deputaţilor şi Senatul numesc, la propunerea Biroului permanent şi pe baza raportului Comisiei juridice, motivat cu privire la toţi candidaţii, în calitate de judecător al Curţii Constituţionale, magistratul care a întrunit votul majorităţii membrilor prezenţi. Candidaturile se depun la Secretariatele generale ale celor două Camere ale Parlamentului”.
Candidații judecători trebuie să depună cererile de candidatură, însoţite de un curriculum vitae, avizul Consiliului Superior al Magistraturii şi actele doveditoare că îndeplinesc condiţiile prevăzute de lege. Lipsa avizului CSM sau un aviz negativ din partea judecătorilor CSM duce la respingerea cererii de candidatură.
Potrivit legii în vigoare, pentru numirea în funcția de judecător al CCR sunt suficiente pregătirea juridică superioară și o vechime de cel puțin 18 ani în activitatea juridică sau în învățământul juridic superior. De asemenea, candidatului i se cere și o abstractă „înaltă competență profesională”, așa cum prevede articolul 61, alineat 3 al legii de funcționare a CCR.
Proiectul deputatul PNL prevede că încetarea mandatului de judecător al CCR se poate face la expirarea termenului pentru care a fost numit, în caz de demisie, de pierdere a drepturilor electorale, de excludere de drept ori de deces sau în situaţiile de incompatibilitate sau de imposibilitate a exercitării funcţiei de judecător mai mult de 6 luni”.
Propunerea a fost înregistrată la Camera Deputaţilor, Senatul fiind for decizional.