Linkuri accesibilitate

PNL propune ca diaspora să poată vota timp de 3 zile la parlamentare


Romania - Alina Gorghiu (PNL)

Liberala Alina Gorghiu, vicepreședinte al Senatului, anunță o inițiativă legislativă care prevede ca românii din diaspora să poată vota timp de trei zile la alegerile parlamentare, așa cum s-a întâmplat în 2019 la alegerile prezidențiale.

Inițiativa legislativă, depusă la Parlament, este semnată și de Daniel Fenechiu şi Florin Roman.

„Concret, propunem extinderea măsurilor legislative pentru buna organizare a alegerilor în diaspora luate la alegerile pentru Președintele României în anul 2019 și la alegerile parlamentare. Doar așa se pune capăt unei lungi perioade de umilințe la scrutinele pentru românii cu drept de vot din străinătate”, a scris Alina Gorghiu pe Facebook.

Inițiativa legislativă a celor trei liberali prevede ca, pe lângă ziua de duminică, votarea să înceapă vinerea la ora 12.00, iar sâmbăta de la ora 7.00. Votarea ar urma să se încheie la ora 21.00, în fiecare zi. Alegătorii care la ora 21.00 se află la sediul secţiei de votare, dar şi cei care sunt la coadă în afara secţiei vor putea vota.

Doi membri ai secției de votare vor verifica înainte de ora 21.00 dacă mai sunt alegători la coadă și vor monitoriza ordinea în care aceștia vor intra în secțiile de votare. Alegătorii aflaţi în această situaţie pot vota până cel mult la ora 24.00.

„Pentru că ne pasă de milioanele de români din Diaspora şi de drepturile lor electorale”, a scris Alina Gorghiu.

Parlamentul a adoptat, în iulie 2019, un proiect de lege prin care votul în Diaspora pentru alegerile prezidențiale să fie extins la trei zile – vineri, sâmbătă și duminică, fiind prima dată când s-a permis acest lucru.

La alegerile prezidențiale din 2019 au fost suplimentate și secțiile de votare, 835 de secţii, de patru ori mai multe față de anul 2014, când la alegerile prezidențiale, organizate de Guvernul Ponta, au fost deschise doar 238 de secții.

AEP a anunțat că, la alegerile prezidențiale din 2019, erau 715.000 de români cu drept de vot care trăiesc în străinătate, luând în calcul cetățenii înregistrați oficial. Numărul lor este mult mai mare, de 5 milioane, potrivit datelor neoficiale.

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

XS
SM
MD
LG