Linkuri accesibilitate

PNL refuză pentru a doua oară un guvern cu USR. Ciucă „analizează” un guvern cu PSD


Premierul desemnat acționează pe baza unui mandat limitat dat de conducerea PNL pentru susținerea unui guvern minoritar. Imagine generică cu președintele Klaus Iohannis (centru), premierul desemnat (stânga) și președintele PNL, Florin Cîțu (dreapta).
Premierul desemnat acționează pe baza unui mandat limitat dat de conducerea PNL pentru susținerea unui guvern minoritar. Imagine generică cu președintele Klaus Iohannis (centru), premierul desemnat (stânga) și președintele PNL, Florin Cîțu (dreapta).

Premierul desemnat a fost trimis să negocieze cu Dacian Cioloș pentru susținerea unui guvern minoritar. Cu un mandat limitat, fără să aibă dreptul să invite USR la guvernare, Nicolae Ciucă a recunoscut că liderul USR i-a comunicat că nu susține un guvern PNL - UDMR.

Președintele Klaus Iohannis s-a întâlnit cu premierul desemnat Nicolae Ciucă și cu președintele PNL, Florin Cîțu. Reuniunea a avut drept scop flexibilizarea mandatului de negociere, care să fie extins de la guvern minoritar către un guvern din care să facă parte USR sau PSD lângă PNL și UDMR.

Intervenția președintelui a fost necesară după ce Nicolae Ciucă și-a dat seama că nu poate forma o majoritate pentru învestire dacă se prezinte la negocieri cu un mandat fix pentru guvern minoritar format din PNL și UDMR.

Întâlnirea de la miezul zilei între premierul desemnat, Nicolae Ciucă, și liderul USR, Dacian Cioloș, s-a încadrat în categoria celor cu caracter formal, în care rezultatul era știut dinainte.

Premierul desemnat a venit singur la întâlnire și nu a putut explica de ce nu a fost însoțit de președintele PNL, Florin Cîțu. Mai mult, mandatul său a fost unul limitat, în care a cerut sprijinul USR pentru un guvern minoritar, fără să îi poată invita la guvernare.

PNL vine cu o soluție deja respinsă în Parlament, a contra-argumentat Dacian Cioloș refuzul de a susține un guvern minoritar. El a transmis că PNL are două soluții: să guverneze alături de PSD sau alături de USR.

„Am primit un răspuns cât se poate de tranșant, USR nu susține un guvern minoritar și propunere o soluție, a refacerii Coaliției. Neavând un mandat, nu am putut să răspund. Voi merge la partid și voi discuta cu conducerea mandatul”, a declarat premierul desemnat.

Nicolae Ciucă își păstrează „speranțele că se poate învesti un guvern”, dar „când va considera că aceste șanse nu mai sunt” își va depune mandatul. Termenul limită pentru depunerea formulei de guvern și a programului de guvernare expiră la finalul acestei săptămâni.

Senatorul PNL a precizat că analizează toate soluțiile, inclusiv varianta cu un guvern în care PSD să fie prezent la nivel de miniștri.

Premierul desemnat, Nicolae Ciucă
Premierul desemnat, Nicolae Ciucă

„Atunci când am primit mandatul de la domnul președinte, am spus că voi face apel la toate forțele politic responsabile, inclusiv la PSD”, a răspuns Nicolae Ciucă când a fost întrebat de Europa Liberă dacă ia în calcul ca în guvernul său să existe miniștri de la PSD.

Nicolae Ciucă a evitat un răspuns tranșant dacă dorește USR la guvernare, subliniind de fiecare dată că nu se află în postura de a face astfel de declarații, deoarece are un mandat primit de la conducerea PNL.

Întrebat dacă președintele Iohannis dorește USR la guvernare, Dacian Cioloș a răspuns că a remarcat că „președintele Iohannis este preocupat să atace USR de fiecare ori are ocazia”.

Florin Cîțu lansează din nou varianta să fie premier

În timp ce la Palatul Parlamentului Nicolae Ciucă se întâlnea cu Dacian Cioloș, Florin Cîțu lansa scenariul că ar putea să fie desemnat din nou premier.

„Mandatul premierului desemnat este de a găsi susținere pentru un guvern minoritar cu PNL și UDMR. Programul de guvernare este aproape gata”, afirma Florin Cîțu la sediul din Modrogan.

Președintele PNL a insistat să reamintească că l-a propus pe Nicolae Ciucă pentru funcția de premier.

„Responsabilitatea pentru a depăși criza politică este la USR și PSD. PSD a spus tot timpul că nu vrea la guvernare, nu ar avea de ce să vină cu această cerință, iar USR a plecat de la guvernare. Soluția e guvernul minoritar condus de Nicolae Ciucă. În primăvară ne putem întâlni cu toții să vedem dacă există alte soluții”, au fost mesajele transmise de liderul PNL pentru social-democrați.

El a afirmat că nu va sprijini ideea intrării PSD într-un guvern alături de PNL. Despre revenirea USR în guvern, Florin Cîțu a spus că nimeni nu a făcut această propunere.

„Vom avea un BPN astăzi sau mâine și vedem cum putem flexibiliza acest mandat. S-ar putea să fie o propunere ca președintele PNL să fie premier. Dacă discutăm scenarii, sunt o mie de scenarii”, a declarat Florin Cîțu, dând semnalul că nu vrea să renunțe la funcția de la Palatul Victoria.

PSD negociază cu PNL

Taberele din PSD au poziții diferite față de soluționarea crizei. Dacă Marcel Ciolacu insistă pentru formarea unui guvern cu PNL, după cum au declarat surse din conducerea PSD pentru Europa Liberă, alți lideri social-democrați nu vor să existe o colaborare cu liberalii.

„PSD nu a avut negocieri de a intra sau nu la guvernare”, susține Marcel Ciolacu.

Acesta este contrazis însă de colegii de partid, care afirmă că s-au purtat discuții în acest week-end cu reprezentanții PNL. Ele nu au dus, până în acest moment, la o concluzie.

Președintele PSD, Marcel Ciolacu.
Președintele PSD, Marcel Ciolacu.

„Cred că România are nevoie de un guvern nu minoritar, de un guvern stabil pentru toate crizele pe care le are de confruntat. Dacă nu se poate creiona un guvern stabil, cred că cel mai bine e să ne întoarcem la poporul român”, a declarat președintele PSD, care a adăugat că un guvern stabil se poate forma între PNL, USR și UDMR.

Secretarul general al PSD, Paul Stănescu, a trimis mai multe sms-uri în teritoriu pentru a afla opinia parlamentarilor, primarilor, consilierilor locali și județeni, dar și a președinților de organizații despre intrarea partidului la guvernare. Până în acest moment, rezultatul arată că social-democrații din teritoriu nu vor intrarea la guvernare.

Cu toate acestea, mai mulți parlamentari PSD chestionați de Europa Liberă au recunoscut că au refuzat să răspundă la chestionar.

„Dacă vezi rezultatul de la SMS-uri vei obține informația că PSD nu vrea la guvernare. Eu nu am răspuns la SMS, dar aș vota pentru intrarea la guvernare. Mulți nu au răspuns”, a declarat un senator PSD pentru Europa Liberă.

Situația s-a repetat cu mai mulți parlamentari, care, sub protecția anonimatului, au spus că ideea SMS-urilor nu a fost una bună, iar decizia politică nu se poate lua pe baza lor.

  • 16x9 Image

    Cristian Andrei

    Face parte din echipa Europa Liberă din aprilie 2019, prima dată ca freelancer, iar din ianuarie 2021 este Senior Editor. În ultimii 15 ani a trecut de la presa tipărită, la televiziune și apoi, la presa online. Ca reporter de teren în zona politică este printre cei mai experimentați jurnaliști acreditați la PSD, dar a relatat și despre evoluția tuturor partidelor din ultimul deceniu. A făcut parte din redacția Gândul până în 2015, iar în televiziune a lucrat pentru Digi24.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG