Linkuri accesibilitate

PNL și USR au contestat deja la CCR Codurile penale și aducerea aurului în țară


Liviu Dragnea, în plenul Parlamentului, la votarea Codurilor penale, deja contestate la CCR
Liviu Dragnea, în plenul Parlamentului, la votarea Codurilor penale, deja contestate la CCR

Deputații liberali și cei ai USR au depus deja la Curtea Constituțională sesizări împotriva modificărilor la Codurile penale și a Legii de readucere a rezervelor de aur de la Banca Angliei. Urmează, cel mai probabil în următoarele două săptămâni, și sesizarea lui Klaus Iohannis pe Codurile penale, astfel ca judecătorii CCR să se pronunțe în privința acestor legi adoptate rapid în Parlament de coaliția PSD-ALDE-UDMR.

Legea aurului adus în țară

Sesizarea opoziției arată că legea adoptată în aceste zile de Parlament s-a făcut fără consultarea Băncii Centrale Europene, un argument pe care l-au invocat și premierul Viorica Dăncilă, și Consiliul Legislativ, înainte de adoptare, dar de care PSD-ALDE și UDMR nu au ținut cont.

Liberalii, care au redactat sesizarea, arată că „orice modificare și/sau completare adusă Statutului Băncii Naționale a României presupune în mod obligatoriu, derularea procedurii de consultare prealabilă a Băncii Centrale Europene, conform dispozițiilor art. 127 alin. (4) și art. 282 alin. (5) din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene, și conform art. 2 alin. (1) liniuța a 3-a din Decizia nr. 98/415/CE a Consiliului din 29 iunie 1998 privind consultarea Băncii Centrale Europene de către autoritățile naționale cu privire la proiectele de reglementare, cu referire la orice aspect care privește organizarea și/sau funcționarea băncilor centrale naționale.

Cu alte cuvinte, este nevoie de acordul Băncii Centrale Europene, potrivit Tratatului de funcționare al UE. În plus, și independența BNR este știrbită, mai spun cei de la PNL, pentru că i s-a retras prin această lege dreptul de a stabili politica în privința rezervelor oficiale.

Însă, așa cum scrie în sesizarea adresată CCR, este încălcat și Tratatul de aderare a României la Uniunea Europeană, care prevede că ​autorităţile statelor membre consultă Banca Centrală Europeană în legătură cu orice proiect de reglementare care intră în sfera sa de competentă în temeiul Tratatului şi, în special, in ceea ce priveşte: (...) băncile centrale naţionale ".

De asemenea, sesizarea liberalilor mai arată și că modul în care statul român își construiește politica de administrare a rezervelor valutare, inclusiv a rezervelor de aur, este o decizie fundamentală care vizează protejarea intereselor naționale în activitatea economică, financiară și valutară a statului respectiv. În condițiile în care legea supusă controlului de constituționalitate elimină din competența BNR, definitiv și neechivoc, posibilitatea constituirii unor depozite de aur în străinătate este afectată însăși obligația constituțională a statului de a proteja, ținând cont de evoluțiile economice la nivel național, regional și internațional, interesele naționale în activitatea economică, financiară și valutară.

Sesizarea privind Codurile penale invocă mai multe articole din Codul de procedură penală, multe dintre ele tehnice, care țin de aplicarea reglementărilor, mai cu seamă cele despre judecătorii de camere preliminare - locul în care se stabilește dacă un rechizitoriu merge în instanță sau se întoarce la procurori. De asemenea, sesizarea opoziției mai arată și faptul că reglementările introdece în aceste zile la Camera Deputaților sunt în contradicție cu recomandările Comisiei Europene, prin MCV, și cu cele ale Comisiei de la Venezia.

La CCR aceste sesizări ar putea fi discutate pe fondul schimbării de gardă. Până în luna iunie, o treime dintre actualii membri ai CCR își încheie mandatul. Pleacă de la CCR Tudorel Minea, care a fost nominalizat de PNL în urmă cu nouă ani, Maia Teodoroiu, care a fost numită de PSD, și Petre Lăzăroiu, care fusese numit de Traian Băsescu, dar care în ultima vreme a votat alături de judecătorii numiți de PSD. În noua structură, doi judecători vor fi numiți de Parlament, adică de PSD, iar unul, de președintele Iohannis.

XS
SM
MD
LG