Linkuri accesibilitate

PNL îl susține pe Cîțu | Tabăra premierului a convocat o ședință peste capul lui Orban


Premierul Cîțu conduce ședințe de Guvern fără miniștrii din USR PLUS și ședințe de partid fără premierul Orban. Imagine generică cu Florin Cîțu (stânga) și Ludovic Orban (dreapta), 2021.
Premierul Cîțu conduce ședințe de Guvern fără miniștrii din USR PLUS și ședințe de partid fără premierul Orban. Imagine generică cu Florin Cîțu (stânga) și Ludovic Orban (dreapta), 2021.

Ședința conducerii PNL s-a desfășurat în regim de videoconferință, iar premierul Cîțu a primit sprijinul total al celor care au participat. Președintele PNL a refuzat să fie prezent la ședința convocată de tabăra premierului.

După ce a convocat o ședință fără miniștrii USR PLUS, premierul Cîțu și tabăra sa au decis întrunirea Biroului Politic al PNL fără a cere acordului lui Ludovic Orban. Mesajul de convocare a fost transmis miercuri seară, în jurul orei 22:00, după ce a fost făcut anunțul privind remanierea ministrului Justiției, Stelian Ion.

Luat prin surprindere de acțiunile echipei Cîțu, Ludovic Orban a decis să nu participe la ședința de la care au lipsit și alți membri apropiați de liderul PNL. Aceștia nu au dorit să apară alături de premierul Cîțu, pe care nu îl consideră potrivit pentru a conduce în continuare partidul și Guvernul.

În lipsa oricărei opoziții, discuțiile au fost relativ rapide, iar premierul Cîțu a primit susținerea în unanimitate pentru continuarea guvernării. Cu acest mandat obținut, poziția premierului depinde de acțiunile viitoare ale USR.

USR PLUS a anunțat ieri, aproape de miezul nopții, că îi retrage sprijinul politic premierului Cîțu după remanierea ministrului Stelian Ion. Președintele Iohannis a semnat revocarea ministrului.

Variantele discutate în USR PLUS sunt:

  • susținerea moțiunii de cenzură a PSD, dar fără a o semna și
  • demisia miniștrilor USR PLUS dacă nici o moțiune de cenzură nu este depusă în Parlament.

USR PLUS nu are numărul necesar pentru a depune singur moțiunea de cenzură.

  • 16x9 Image

    Cristian Andrei

    Face parte din echipa Europa Liberă din aprilie 2019, prima dată ca freelancer, iar din ianuarie 2021 este Senior Editor. În ultimii 15 ani a trecut de la presa tipărită, la televiziune și apoi, la presa online. Ca reporter de teren în zona politică este printre cei mai experimentați jurnaliști acreditați la PSD, dar a relatat și despre evoluția tuturor partidelor din ultimul deceniu. A făcut parte din redacția Gândul până în 2015, iar în televiziune a lucrat pentru Digi24.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG