Linkuri accesibilitate

Premierul Ciucă: Impozit de 30% pentru o cotă din pensiile speciale. Vârsta de pensionare, 65 de ani pentru diplomați și militari


Premierul Nicolae Ciucă a recunoscut că, prin amendamentele aduse proiectului de lege privind pensiile de serviciu, au fost corectate o serie de „inechități” pentru ca, astfel, România să beneficieze de fondurile europene disponibile prin PNRR.
Premierul Nicolae Ciucă a recunoscut că, prin amendamentele aduse proiectului de lege privind pensiile de serviciu, au fost corectate o serie de „inechități” pentru ca, astfel, România să beneficieze de fondurile europene disponibile prin PNRR.

Coaliția a decis ca, la pensiile aflate în plată, să aplice un impozit de 30% pentru partea din venitul din pensii care depășește nivelul câștigului salarial mediu brut pe economie, care este de 6.789 lei, adică 4.000 de lei net.

De asemenea, coaliția a decis creșterea vârstei de pensionare la 65 de ani până în 2035 și pentru diplomați, personalul auxiliar din instanțe și cel militar, care făceau excepție de la vârsta standard de pensionare cu sistemul public de pensii.

Anunțul oficial a fost făcut chiar de premierul Nicolae Ciucă, pe pagina sa de Facebook.

„Modificarea proiectului de lege privind pensiile de serviciu, aflat în dezbaterea Parlamentului, este necesară pentru ca România să poată beneficia în continuare de cele aproape 30 de miliarde de euro din PNRR”, a scris Nicolae Ciucă pe pagina sa de Facebook.

El a recunoscut că, prin amendamentele aduse proiectului de lege privind pensiile de serviciu au fost corectate o serie de „inechități” pentru a realizat, astfel, „reformele asupra cărora ne-am angajat pentru ca România să beneficieze de fondurile europene disponibile prin Planul Național de Redresare și Reziliență.”

Totodată, se majorează eșalonat, până în ianuarie 2034, vechimea minimă în specialitate la 25 de ani pentru mai multe categorii de salariați – diplomați, funcționari parlamentari, angajații Curții de Conturi.

De asemenea, va fi redus numărul beneficiarilor pensiilor de serviciu prin excluderea personalului asimilat, respectiv a personalului de specialitate juridică asimilat judecătorilor și procurorilor, angajaților încadrați pe funcții de execuție specific în cadrul misiunilor diplomatice.

Veniturile din pensie trebuie să fie proporționale contribuției la sistemul public și nicio pensie de serviciu nu va depăși venitul obținut în perioada de activitate, spune premierul.

Baza de calcul a pensiei va fi modificată pentru aceste categorii pentru alinierea la sistemul public, începând cu anul viitor.

„Dacă în prezent erau avute în vedere veniturile din ultimele 12 luni, această perioadă va crește eșalonat la 300 de luni. Se reajustează procentul aferent unei baze de calcul de la 80% la 65% pentru toate categoriile de beneficiari”, explică Nicolae Ciucă.

Pentru pensiile aflate în plată, se are în vedere aplicarea unui impozit de 30% pentru partea din venitul din pensii care depășește nivelul câștigului salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat și excede aplicării principiului contributivității.

Sunt prevăzute unele corelări pentru a respecta principiul contributivității, esențial în legea pensiilor publice.

Printr-o altă propunere se elimină mecanismul de actualizare a pensiilor magistraților odată cu creșterea indemnizațiilor brute lunare ale judecătorilor și procurorilor aflați în activitate.

În plus, Guvernul va promova un proiect de lege privind plafonarea veniturilor din pensie pentru magistrați, având în vedere că celelalte pensii de serviciu au veniturile plafonate din septembrie 2017.

De asemenea, se va reveni cu o inițiativă privind recalcularea pensiilor magistraților, aflate în plată, pentru a elimina inechitățile generate de diferențele de venituri.

Aceste amendamente vin în urma discuțiilor purtate de ministrul Muncii la Bruxelles, a explicat Nicolae Ciucă.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG