Linkuri accesibilitate

Proteste față de atribuirea Premiului Cesar filmului realizat de Roman Polanski


Roman Polanski

Ministrul francez al Culturii, Franck Riester, a declarat, sâmbătă, că este regretabilă atribuirea premiului César lui Roman Polanski, în contextul controverselor legate acuzațiile de viol la adresa cineastului.

Mai multe actriţe au părăsit Sala Pleyel din Paris, unde s-a desfășurat gala de decernare a premiilor Cesar. Polanski a fost anunţat drept câştigătorul premiului pentru regie.

Ediţia de anul acesta a evenimentului, considerat echivalentul francez al galei Oscar, a fost una controversată, în contextul scandalului provocat de nominalizările primite de filmul lui Polanski, „J’accuse”. Acesta conducea în topul nominalizărilor, cu 12, fapt care a stârnit furia grupurilor feministe şi a unei părţi din opinia publică, având în vedere că Polanski a fost acuzat de viol în mai multe rânduri. Pe fondul acestui scandal, conducerea Academiei Cesar a demisionat în urmă cu două săptămâni.

Filmul este o ecranizare a romanului omonim al lui Emile Zola, despre afacerea Dreyfus, una dintre cele mai mari erori judiciare din istorie. Ofițerul francez, de origine alsaciană și cult mozaic, a fost acuzat de spionaj în favoarea Imperiului German la sfârșitul secolului XIX, când erau încă proaspete ecourile legate de anexarea Alsaciei și a Lorenei de către Franța, cu 20 de ani mai devreme. Însă cazul Dreyfus a divizat societatea franceză a epocii, în condițiile în care presa de mare tiraj și o bună parte a clasei politice aflate la putere au dovedit un grav derapaj antisemit. Franța a fost scindată la vremea aceea între detractorii și apărătorii ofițerului Dreyfus, care a fost condamnat inițial, în 1894, dar a fost reabilitat în 1904.

Revenind la Polanski, trebuie spus că este unul dintre regizorii a cărei operă a fost confirmată prin mai multe premii internaționale - are trei premii Oscar. La sfârșitul anilor 70, Polanski a fugit din Statele Unite, unde avea deja o carieră importantă, în timpul unui proces în care a fost acuzat că a violat o adolescentă de 13 ani. A fost condamnat în SUA și este condamnat la închisoare pe teritoriul american, însă cariera lui a continuat în Europa. Între timp a făcut filme precum Tess (după romanul lui Thomas Hardy), Pianistul (despre drama unui muzician evreu polonez în timpul celui de-al doilea Război Mondial), Ghost Writer.

Pe fondul mișcării #metoo, care a început odată cu acuzațiile de hărțuire sexuală la adresa lui Harvey Weinstein, fostul producător și proprietar al uneia dintre cele mai mari companii de filme, Miramax, cazul Polanski a revenit în atenția publică.

Cu două ore înainte de debutul ceremoniei Cesar, mai multe sute de manifestanţi, cu fumigene, au încercat să se apropie de Sala Pleyel. Poliţiştii instalaseră deja bariere, de care manifestanţii, care strigau „Închideţi-l pe Polanski", au încercat să treacă, dar nu au reuşit. Poliţia a folosit gaze lacrimogene pentru a dispersa manifestanţii.

Roman Polanski şi echipa filmului "J'accuse", inclusiv actorul Jean Dujardin (are un Oscar pentru rolul din filmul mut Artistul), care joacă rolul principal, au decis să nu participe la gală.

„În cazul lui Roman Polanski este foarte dificil, foarte complicat, pentru că există dubii, numeroase femei au spus că au fost agresate de el", a spus ministrul Riester. „Să sărbătoreşti omul este un semnal negativ transmis într-un moment când ghiuleaua reprezentată de aceste agresiuni sexuale şi sexiste este pe cale să explodeze la noi în ţară", a mai spus ministrul francez al culturii.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG