Linkuri accesibilitate

Polițiștii și procurorii din cazul crimelor de la Caracal, anchetați de Secția Specială


Gheorghe Dincă, criminalul din Caracal, care le-a ucis pe Alexandra și Luiza

Secția specială de anchetare a magistraților a deschis dosar penal in rem pentru abuz în serviciu privind modul în care organele de urmărire penală au acționat/nu au acționat în contextul cercetărilor s-au desfășurat în cazul uciderii celor două adolescente din Olt.

Un comunicat al Secției Speciale precizează că au fost deja făcute audieri și ridicate documente de la Parchetul Judecătoriei Craiova, DIICOT, Curtea de Apel Craiova, Poliția Olt și Poliția Dolj, priceduri care vor continua marți.

Și Inspecția Judiciară din cadrul CSM a anunțat, luni dimineața, că s-a autosesizat în cazul crimelor din Caracal și a demarat cercetări referitor la modul în care magistrații implicați în caz au respectat procedurile, dar și cum au fost date publicităţii informaţii din anchetă.

Comunicatul integral al Inspecției Judiciare:

Ca urmare a informaţiilor apărute în spaţiul public despre cercetările privind dispariţia a două persoane din judeţul Olt, Inspecţia Judiciară s-a sesizat din oficiu:

1. La 26 iulie 2019 pentru verificarea modului în care au fost respectate dispoziţiile procedurale de către magistraţii implicaţi în instrumentarea cauzei.

2. La 29 iulie 2019 pentru verificarea circumstanţelor în care au fost date publicitatii presupuse informaţii vizând derularea anchetei penale de către o asociaţie profesională a magistraţilor .

Inspectorii judiciari vor efectua verificări prealabile în aceste cauze pentru a stabili dacă exista indicii cu privire la savârşirea vreunei abateri disciplinare.

Asociaţia „Mişcarea pentru Apărarea Statutului Procurorilor” a reacționat față de demersul Inspecției Judiciare, susținând că este ”doar o acțiune de intimidare a procurorului de caz, inadmisibilă din partea reprezentantului garantului independenței justiției”.

Considerăm că presiunea la care sunt supuși magistrații a ajuns să fie enormă. Atragem atenția asupra faptului că denigrarea magistraților de către cei care ar trebui să le apere independența, înainte de a le fi măcar cercetate faptele ori pentru simplul fapt că au îndrăznit să critice modificări legislative, precum și solicitarea unor controale lipsite de bază legală, de către un „garant al independenței justiției” care sfidează făcând numiri în cele mai înalte funcții din sistemul judiciar cu încălcarea flagrantă a legii, reprezintă un pericol real la adresa justiției”, arată sursa citată.

Sâmbătă, Asociaţia „Mişcarea pentru Apărarea Statutului Procurorilor” a transmis, într-un comunicat de presă, cronologia evenimentelor din perioada 24 – 25 iulie, în cazul dispariţiei adolescentei din Caracal.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG