Linkuri accesibilitate

Poliția financiară din Italia a confiscat mega-iahtul oligarhului Melnicenko, unul din oamenii de încredere ai lui Putin


  Poliția financiară italiană a confiscat mega-iahtul de 530 de milioane de euro al oligarhului rus, Andrei Melnicenko.
 Poliția financiară italiană a confiscat mega-iahtul de 530 de milioane de euro al oligarhului rus, Andrei Melnicenko.

Poliția financiară italiană a confiscat, vineri seară, mega-iahtul de 530 de milioane de euro al oligarhului rus, Andrei Melnicenko, în Trieste/Italia, a anunțat Guardia di Finanza.

Numit „SY A”, iahtul era depozitat în portul Trieste. Este unul dintre cele mai mari iahturi din lume, conform producătorului Nobiskrug .

Melnicenko a fost sancționat de Uniunea Europeană pe 9 martie, ca parte a sancțiunilor extinse împotriva oligarhilor ruși. Potrivit UE, el deține principalul producător de îngrășăminte EuroChem Group și SUEK, o companie de cărbune.

În decizia Consiliului UE, care a autorizat sancțiuni împotriva lui Melnicenko, el și alți 36 de lideri de afaceri s-au întâlnit cu președintele rus Vladimir Putin după invazia în Ucraina pentru a discuta despre potențialul impact economic al sancțiunilor UE și americane.

„Faptul că a fost invitat să participe la această întâlnire arată că este membru al celui mai apropiat cerc al lui Vladimir Putin și că sprijină sau implementează acțiuni sau politici care subminează sau amenință integritatea teritorială, suveranitatea și independența Ucrainei, precum și ca stabilitate și securitate în Ucraina”, se arată în decizia Consiliului UE.

„De asemenea, arată că el este unul dintre principalii oameni de afaceri implicați în sectoarele economice, oferind o sursă substanțială de venituri guvernului Rusiei, care este responsabil pentru anexarea Crimeei și destabilizarea Ucrainei”.

Vestea vine în timp ce numeroase elite rusești au încercat să mute și să vândă active pe fondul invaziei Rusiei asupra Ucrainei .

La doar câteva zile după ce oligarhul rus și proprietarul Chelsea FC, Roman Abramovici, a anunțat că va vinde clubul de fotbal, Marea Britanie l-a adăugat pe jucătorul de 55 de ani pe lista de persoane sancționate , ca parte a eforturilor sale de „izolare” a lui Putin.

Pe 3 martie, Ministerul de Finanțe al Franței a anunțat că țara a confiscat un iaht deținut de oligarhul rus și CEO al gigantului petrolier rus Rosneft Igor Seșin.

Uniunea Europeană l-a sancționat pe Seșin la începutul aceleiași săptămâni, descriindu-l drept unul dintre „cei mai de încredere și mai apropiați consilieri ai lui Putin, precum și prietenul său personal”.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG