Linkuri accesibilitate

Poliția cumpără 600 de mașini BMW, cutie automată, opt viteze. Sindicatul Europol acuză o licitație cu dedicație


Poliția Rutieră va fi dotată cu mașini BMW, în urma unui contract în valoare de 98 milioane de lei. Noile mașini vor înlocui vechile Loganuri, aflate în dotarea Poliției Rutiere.
Poliția Rutieră va fi dotată cu mașini BMW, în urma unui contract în valoare de 98 milioane de lei. Noile mașini vor înlocui vechile Loganuri, aflate în dotarea Poliției Rutiere.

Inspectoratul general al Poliției Române (IGPR) va cumpăra 600 de autoturisme pentru poliția Rutieră. Ele vor înlocui Daciile Logan. IGPR a anunțat inclusiv câștigătorul licitației, mașinile fiind marca BMW seria 3, intenția de a achiziționa aceste mașini fiind publicată în iunie 2022.

Potrivit portalului achizițiilor publice, o singură ofertă a fost depusă, care a fost și acceptată. Acordul cadru prevede 300 de autoturisme cantitatea minimă și 600 de mașini cantitatea maximă. Câștigătorul, Automobile Bavaria SRL, va primi pentru aceste mașini 98.006.046 de lei, preț fără TVA, iar durata contractului este de doi ani. Jumătate din achiziție este finanțată din bani europeni, prin Programul Operațional Infrastructura Mare (P.O.I.M.) axa 2.5

Specificație tehnică aproape unică

Licitația la care s-a prezentat un singur ofertant a atras atenția sindicatului de poliție Europol.

„Licitația a fost una ,,cu cântec” am putea spune noi, întrucât specificațiile tehnice pe care producătorii trebuiau să le îndeplinească au fost foarte dure, însă una a sărit în evidență: se dorea o autospecială cu o putere minimă de 130 kW, motor pe benzină, cuplu motor min. 290 Nm, tracțiune integrală 4×4 permanent (AWD), tipul caroseriei să fie AA, iar transmisia să fie automată pe o cutie de minim (atenție!) 8+1 trepte. După aproximativ 2 săptămâni de căutări și discuții cu reprezentanți ai marilor dealeri auto, am ajuns la concluzia că singura marcă ce ,,pică” pe aceste specificații este BMW. Iar tipul de BMW este 320ix”, anunță sindicatul Europol.

Prețul contractat pe o autospecială este de 163.343 de lei, aproximativ 33.200 de euro, fără TVA. Primul lot de 100 de bucăți este așteptat să intre în dotarea Poliției Române cel târziu în iunie 2023.

Potrivit caietului de sarcini, viitoarele mașini ale poliției vor avea următoarele caracteristici:

  • categoria M1;
  • combustibil benzină;
  • cilindree min. 1900 cm3;
  • motor min. 4 cilindri, min. 130 kW, min. 290 Nm cuplu;
  • transmisie 4×4 permanent, cutie automată min. 8+1 trepte;

Președintele sindicatului Europol, Cosmin Andreica, susține că achiziția de noi mașini pentru Poliția Rutieră era necesară, dar nu era necesară prevederea ca autoturismele să aibă cutie automată de minim 8 trepte.

„Așteptăm mașini noi de 20 de ani, aici nu e nimic în neregulă. În neregulă este modul în care a fost întocmit caietul de sarcini. Prevederea cu 8 trepte pentru cutia automata a eliminat 80% din concurența celor de la BMW. În plus, este cea mai slabă motorizare pe acest tip de mașină, are putere mică. Ultimele autoturisme cumpărate de România pentru a urmări vitezomanii în trafic au fost Volkswagen Passat, acum 20 de ani. Au mai fost cumpărate și altele, dar mașini mici, pentru stații radar și intervenții punctuale”, ne-a declarat Andreica.

Dotări incomplete pentru noile mașini ale Poliției

Liderul de sindicat mai arată că ministerul continuă să numească aceste mașini autospeciale, în condițiile în care acestea nu vin echipate cu rampă luminoasă și acustică, cu perete despărțitor în interior între locurile din față și din spate și nu sunt colantate.

„O să cumpărăm mașini după care o să așteptăm alte licitații pentru colantarea lor, pentru montarea rampelor și a pereților despărțitori de interior, sau pentru montarea stațiilor de emisie recepție. Astfel se pierde timp. De ce furnizorul nu s-a ocupat de toate aceste lucruri pentru a primi mașinile gata echipate?”, se întreabă Cosmin Andreica.

Potrivit caietului de sarcini, „din cantitatea maximă pe acordul-cadru, adică 600 de autoturisme, 300 vor fi finanțate din bani europeni, iar 300 vor fi finanțate din bugetul de stat.

Europa Liberă a cerut un punct de vedere de la IGPR, dar nu a primit un răspuns până la publicarea materialului.

Prietenia cu președintele Iohannis

Automobile Bavaria SRL este importator oficial BMW în România și, potrivit portalului confidas.ro este administrată de cetățenii germani Leonhard Georg Pfeffer și Michael Schmidt Horst.

În octombrie 2021, Michael Schmidt și soția sa l-au însoțit pe președintele României, Klaus Iohannis, în Germania, la decernarea premiului Carol cel Mare. Conform G4media.ro, Schmidt Horst este un apropiat al președintelui Klaus Iohannis.

  • 16x9 Image

    Virgil Burlă

    Jurnalist de investigații, a lucrat în 20 de ani de carieră la diverse publicații. Uneori cu patimă sau cu sentimentul că totul este pierdut. Ghidat de interesul public și pasionat de studiul comunismului ca experiment social, Virgil Burlă crede că jurnaliștii sunt „agenții sanitari” ai societății.

XS
SM
MD
LG