Linkuri accesibilitate

După articolul Europa Liberă, Poliția Română admite că 20% din posturi nu sunt ocupate


Ceremonia de depunere a Jurământului de către absolvenții Academiei de Poliție „Alexandru Ioan Cuza”, promoția 2023
Ceremonia de depunere a Jurământului de către absolvenții Academiei de Poliție „Alexandru Ioan Cuza”, promoția 2023

După ce Europa Liberă a scris duminică, 26 noiembrie, că Poliția Națională se află în criză de personal, instituția recunoaște deficitul uriaș de angajați. Conducerea Poliției spune că în acest moment cumpără noi uniforme și pregătește construirea unui nou sediu central.

Poliția Română a răspuns Europei Libere, miercuri, 29 noiembrie, la întrebările adresate la începutul lunii.

Instituția precizează că, în acest moment, 20 la sută dintre posturile din Poliție sunt libere. Nu precizează numărul lor.

Totodată, spune că, în ultimii 5 ani, din instituție au plecat 13.528 de polițiști. Dintre aceștia, 10.996 s-au pensionat, iar 2.532 de polițiști au părăsit sistemul prin demisie sau transfer la alte instituții publice.

În ceea ce privește pregătirea profesională a viitorilor angajați, Poliția spune că se ocupă și de cei recrutați de pe piața liberă, pe lângă instruirea viitorilor polițiști la cele două școli postliceale de agenți și a studenților de la Academia de Poliţie „Alexandru Ioan Cuza”.

„Polițiștii încadrați direct, care acţionează în segmentul stradal, urmează cursul pentru inițierea în carieră de 4 luni, iar pentru poliţiştii care sunt încadraţi în calitate de specialişti, urmează cursul pentru inițierea în carieră de 4 săptămâni”, explică Poliția în comunicatul trimis Europei Libere.

Lista achizițiilor din 2021 și 2022:

-21.500 de maiouri de protecție antiglonț și antiînjunghiere
-4.500 de echipamente de înregistrare audio-video de tip body-cam
-8.000 de bastoane telescopice
-76 de autovehicule
-echipamente IT de 10 milioane de euro pentru programul „Din grijă pentru copii” (necesare investigării unor infracțiuni, ce au drept victime o categorie vulnerabilă de persoane – minorii).
-400 de stații de lucru fixe și portabile
-peste 200 de imprimante/ multifuncționale
-2.539 de terminale radio portabile
-352 de stații de lucru mobile
-310 tablete
-6 soluții informatice pentru analiza tranzacțiilor de crypto monede
-300 de autospeciale BMW

Inspectoratul General precizează că acum se demolează și se vor reconstrui patru sedii de poliție -două în București, una în Popești-Leordeni și Poliția Municipiului Pitești.

De asemenea, sunt în faza de proiectare alte 3 sedii: sediul Inspectoratului General al Poliției, cel al secției trei din Capitală și Poliția Orașului Chitila.

Totodată, adaugă Poliția, sunt în curs de implementare proiecte finanțate din fonduri nerambursabile de reabilitare a sediilor IPJ Teleorman, IPJ Cluj, IPJ Gorj – Poliția Municipiului Târgu Jiu, IPJ Neamț, IPJ Arad, IPJ Caraș-Severin – Poliția Municipiului Reșița, IPJ Călărași – Poliția Municipiului Oltenița, IPJ Suceava, IPJ Timiș.

În ceea ce privește uniformele polițiștilor, conducerea instituției spune că “în prezent, se derulează procedura de achiziție a articolelor de echipament potrivit noilor norme de echipare pentru tot personalul Poliției Române, acestea urmând a fi recepționate până la finalul anului”.

Europa Liberă a scris despre starea Poliției Române, care a reieșit din ultimele evenimente, inclusiv toxiinfecțiile suferite de cei 65 de studenți de la Academia de Poliție Alexandru Ioan Cuza din București și din interviul dat de liderul Sindicatului Europol, Cosmin Andreica.

Lipsesc 20 de mii de polițiști din sistem, peste o mie de secții de poliție au WC-ul în curte, iar mamele agenților cârpesc uniforme vechi. Infractorii din România ar trebui să fure doar de la 08:00 la 16:00, dacă ar fi să se ia după cât poate Poliția să-i urmărească.

  • 16x9 Image

    Anca Grădinaru

    Anca Grădinaru este senior correspondent la Europa Liberă din februarie 2023.
    Este jurnalist de 25 de ani. Anterior, a lucrat la Ziarul Adevărul, Antena 1, Antena 3, Digi 24 și Radio Europa FM.

    A realizat știri, anchete, reportaje și documentare, radio și de televiziune, în România, Ucraina, Irak, Statele Unite ale Americii, Canada și Australia.
     
    A transmis de la majoritatea summiturilor NATO de după aderarea României la Alianța Nord Atlantică și de la reuniuni ale Uniunii Europene, de la vizitele papilor la București și de la primele două ediții ale Jocurilor Invictus la care a participat România.

    Unele dintre reportajele Ancăi Grădinaru au fost premiate de New Mexico Associated Press și Asociația Profesioniștilor de Televiziune din România.

    La Europa FM, a realizat emisiunea „Interviurile Europa FM” și „Piața Victoriei”. Este absolventă a Universității “Lucian Blaga” din Sibiu și a unei burse de un an la New Mexico State University din Statele Unite ale Americii.

XS
SM
MD
LG