Linkuri accesibilitate

Politico: FBI anchetează scrisoarea anti-DNA trimisă de Giuliani lui Klaus Iohannis


Avocatul lui Donald Trump pretinde că alegerile din 2020 din SUA au fost fraudate, la o conferință de presă susținută în 7 noiembrie, după ce Joe Biden a fost declarat câștigător.

Anchetatorii Biroului Federal de Investigații (FBI) cercetează activitatea fostului avocat al lui Donald Trump, Rudy Giuliani, și în legătură cu România, nu doar cu Ucraina, relatează Politico, citând surse apropiate anchetei.

Este vorba despre contractele de consultanță semnate de Giuliani și urmările acestora. Mai exact, scrie Politico, despre scrisoarea trimisă în 2018 de Giuliani președintelui României, Klaus Iohannis, în care deplânge „excesele” Direcției Naționale Anticorupție (DNA) și cere amnistie pentru cei condamnați în urma unor anchete ale DNA.

În România, scrisoarea a fost intens folosită de puterea de la acea vreme pentru a alimenta luările de poziție împotriva DNA. Liderii coaliției PSD-ALDE, Liviu Dragnea și Călin Popescu Tăriceanu lăudau mesajul transmis de avocatul lui Trump de la acea vreme și anunțau chiar că „o parte din problemele semnalate își vor găsi rezolvarea în noile legi ale Justiției.” Ulterior, Giuliani era forțat să precizeze că scrisoarea nu este un mesaj al guvernului american și nu reprezintă poziția președintelui SUA. Era rezultatul unui contract pentru care una dintre firmele lui Giuliani a primit bani de la o companie deținută de Louis J. Freeh. Același Louis J. Freeh care îl reprezintă pe omul de afaceri român Puiu Popoviciu

Acum, scrie Politico, FBI cercetează dacă Giuliani a încălcat legislația din SUA cu privire la activitățile desfășurate pentru alte țări sau organizații străine, și anume Foreign Agents Registration Act (FARA).

Luna trecută, FBI a percheziționat apartamentul și biroul lui Giuliani din New York și a confiscat telefoane și calculatoare în cadrul acestei anchete. Fostul avocat al lui Trump a spus că nu „a reprezentat vreodată un cetățean străin" și că toate contractele pe care le semnează exclud activități de lobby pentru entități din alte țări. Scrisoare către Klaus Iohannis pare să contrazică acest lucru.

Giuliani nu a precizat în scrisoarea din 2018 că vorbește în numele firmei Freeh Group, o companie de consultanță deținută de fostul director al FBI Louis Freeh, care l-a plătit pentru a trimite scrisoarea. Giuliani a refuzat, în 2018, să spună câți bani a primit sau dacă a avut și alte activități care vizau România.

Freeh Group lucra pentru Gabriel “Puiu” Popoviciu din 2016. Omul de afaceri român, aflat în Marea Britanie și pentru care s-a emise mandat european de arestare, a fost condamnat în 2017, la 7 ani de închisoare în dosarul Băneasa. El a atacat cu recurs o sentință britanică din 2020, care permitea predarea lui autorităților române. Potrivit Freeh Group, dosarul împotriva lui Popoviciu ar conține „numeroase deficiențe factuale și legale”.

Popoviciu îl angajase în 2015 și pe Hunter Biden, fiul vicepreședintelui american de la acea vreme, Joe Biden, în prezent președinte ale SUA. Hunter Biden ar fi încheiat colaborarea cu Popoviciu înainte de implicarea lui Giuliani, în 2018. Fostul avocat al lui Trump l-a criticat vehement pe Hunter Biden pentru legăturile firmei sale cu firme din străinătate, inclusiv din Ucraina și China.

  • 16x9 Image

    Carmen Valică

    A început să lucreze în presă în 2000, când studia încă jurnalismul la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca. Pasionată de radio, Carmen s-a mutat la București în 2004, când s-a alăturat redacției în limba română a BBC World Service. După închiderea acesteia a lucrat la Radio România Actualități iar apoi, timp de cinci ani, s-a dedicat comunicării și relațiilor publice. A revenit în presă în 2020 iar din ianuarie 2021 s-a alăturat echipei Europa Liberă România.

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

XS
SM
MD
LG