Linkuri accesibilitate

Politico: Pregătirea piloților ucraineni pe avioane F-16 ar putea avea loc în România


Un avion de luptă F-16 al forțelor aeriene turcești decolează la exercițiul Air Defender 2023 de pe aeroportul militar din Jagel, în nordul Germaniei, 9 iunie 2023.

Mai multe țări occidentale care sunt de acord cu furnizarea de avioane de luptă F-16 către Ucraina iau în considerare România ca posibilă locație pentru antrenarea piloților ucraineni, relatează Politico citând trei persoane care au cunoștință de acest plan.

Publicația americană relatează că acesta este un indiciu că Ucraina este mai aproape să primească avioane de luptă F-16.

„România este unul dintre locurile pe care coaliția le analizează pentru a găzdui antrenamente”, a declarat un oficial occidental pentru Politico. De asemenea, un actual și un fost oficial al Departamentului Apărării al SUA au întărit această posibilitate.

Potrivit acestora, este probabil ca Lockheed Martin, producătorul avioanelor de luptă F-16, să conducă antrenamentul.

Un purtător de cuvânt al companiei a amintit de comentariile făcute săptămâna aceasta de directorul operațional Frank St. John, potrivit cărora firma este pregătită să antreneze piloții ucraineni și să întrețină avioanele F-16, imediat ce țările occidentale vor fi de acord să le trimită.

Ministerul Apărării de la București nu a confirmat și nici nu a infirmat că au loc negocieri pentru ca piloții ucraineni să fie instruiți în România.

Potrivit răspunsului MApN, România „salută inițiativa de a stabili o coaliție a aliaților NATO pentru a asigura pregătirea piloților pentru F-16”.

„Reiterăm faptul că România lucrează îndeaproape cu aliații săi din NATO, cu partenerii săi din UE, cu partenerii săi strategici și cu conducerea Ucrainei pentru a se asigura că națiunea ucraineană are capacitatea de a rezista și de a se opune în mod eficient agresiunii rusești ilegale și ocupării teritoriului suveran al Ucrainei”, se mai arată în comunicat.

Olanda și Danemarca conduc efortul multinațional de instruire, dar țările NATO nu au stabilit încă cineva va furniza aeronavele necesare pentru instruire.

Un purtător de cuvânt al Ministerului olandez al Apărării ar fi spus doar că aliații lucrează la înființarea unui centru de antrenament F-16 în Europa de Est. Dar discuția despre ce țară va dona avioanele nu a fost încă stabilită.

„Livrarea de F-16 nu este pe masa discuțiilor acum. Lucrăm din greu pentru a începe antrenamentul F-16 [cu Danemarca pentru a instrui piloții ucraineni] cât mai curând posibil. Livrarea necesită un proces decizional separat”, a transmis acesta.

De asemenea, ministrul interimar al apărării din Danemarca, Troels Lund Poulsen, a declarat că speră să poată prezenta un „concept” la summitul NATO de la Vilnius, care va avea loc în iulie și că antrenamentul va începe în această vară.

Forțele Aeriene ale României operează o flotă de 17 avioane F-16, cumpărate din Portugalia, și este în proces de achiziționare a alte 32 de avioane din Norvegia.

În luna aprilie, Consiliul Suprem de Apărare a Ţării (CSAT) a aprobat un plan de achiziționare a avioanelor de luptă F-35.

  • 16x9 Image

    George Costiță

    George Costiță a intrat ca Senior Correspondent în echipa Europei Libere în ianuarie 2022, după o experiență de zece ani la Digi24 și Aleph News. Absolvent al Facultății de Jurnalism din Iași, a lucrat la edițiile online ale celor două redacții, pe zona de știri și evenimente la zi.

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

Multimedia

Explozie la o navă civilă străină în portul Sulina
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:00:28 0:00
XS
SM
MD
LG