Linkuri accesibilitate

Polițist reținut în rețeaua vânzătorilor de dulciuri cu droguri


Procurorii au reținut 28 de persoane, între care și un polițist care întrețineau o rețea de producție și comercializare a unor dispozitive de vapat și dulciuri care ar fi conținut substanțe cu efect psihoactiv.
Procurorii au reținut 28 de persoane, între care și un polițist care întrețineau o rețea de producție și comercializare a unor dispozitive de vapat și dulciuri care ar fi conținut substanțe cu efect psihoactiv.

Procurorii au reținut 28 de persoane, între care și un polițist din Iași, în dosarul vape-urilor și al dulciurilor cu substanțe interzise care au fost vândute inclusiv minorilor, a anunțat miercuri DIICOT.

42 de persoane și 28 de firme din România sunt suspectate că vindeau produse care conțineau substanțe cu efecte psihoactive sub forma țigărilor electronice de tip „VAPE” și sub formă de jeleuri, spun procurorii Direcției de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT).

În urma celor peste 120 de percheziții desfășurate marți, procurorii DIICOT au reținut 28 de persoane, între care și un polițist din Iași, care ar fi fost implicat în activitatea de ambalare a substanțelor, a transmis miercuri DIICOT.

„Inspectoratul de Poliţie Judeţean Iași a fost informat de către D.I.I.C.O.T. - Serviciul Teritorial Iași cu privire la faptul că, față de un angajat al instituției, a fost pusă în mișcare acțiunea penală și a fost luată măsura reținerii pentru 24 de ore”, au transmis procurorii, care au propus instanței arestarea preventivă pentru 30 de zile.

Reprezentanții Poliției Române au transmis că se delimitează de orice activitate nelegală.

Peste 120 de percheziții, în 23 de județe

Amintim, polițiștii Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate (BCCO) și procurorii DIICOT au făcut marți peste 120 de percheziții în 23 de județe, în urma cărora au ridicat peste 80.000 de dispozitive de vapat - VAPE-uri -, VAPE-uri stricate, aproape 5.000 de acadele și cutii de jeleuri care ar conține substanțe cu efect psihoactiv, dar și aproape 170 de semințe de cannabis.

În județul Iași se afla o fabrică în care se produceau dispozitive de tip VAPE, alte cinci locații folosite ca depozite fiind descoperite în țară. În interiorul fabricii din Iași au fost găsite aproximativ 40 de tone de cânepă industrială, care urma să fie prelucrată pentru obținerea de substanțe psihoactive, au anunțat procurorii.

Peste 5 milioane de euro ar fi fost investite în fabrică, dintre care 1,2 milioane de euro în aparatură nouă. De altfel, acționarul majoritar al fabricii, un cetățean canadian, a fost și el reținut în acest caz.

Ei fac în acest caz percheziții în 23 de județe și în București, ancheta fiind demarată de procurorii din Iași, conform unui comunicat.

„Începând cu finele anului 2022, mai multe persoane care sunt angajate sau controlează două societăți comerciale de pe raza județului Iași au constituit un grup infracţional organizat, având ca scop importul, exportul, producerea, fabricarea şi alte operaţiuni cu substanţe susceptibile de a avea efecte psihoactive”, menționau încă de la demararea perchezițiilor, marți, procurorii DIICOT.

Aceste persoane produceau și comercializau dispozitive electronice de vapat şi produse de tip „edibles” - jeleuri, prăjituri, drajeuri.

Suspecții sunt acuzați de procurori că știau că aceste produse au în compoziție substanţe susceptibile de a avea efecte psihoactive, precum HHC, HHC-P, HHC-O, H4CBD, THC-P și în unele cazuri inclusiv THC, adică substanța psihoactivă din cannabis.

Între octombrie 2022 - septembrie 2023 suspecții ar fi produs și vândut peste 100.000 de dispozitive de tip VAPE care conțineau substanțe care produc efecte de tip psihoctiv care îi pot pune în pericol pe utilizatorii lor.

„Investigațiile efectuate au relevat o creştere exponenţială în rândul tinerilor (preponderent în zona şcolilor şi liceelor) a consumului de produse de tip VAPE, care au în compoziţie derivaţi din plante de canabis şi, prin urmare, un efect psihoactiv”, au transmis procurorii.

  • 16x9 Image

    Ovidiu Cornea

    Ovidiu Cornea lucrează în presă de peste 16 ani. A activat ca reporter și redactor în presa scrisă și online din Cluj - inclusiv corespondent național. În ultimii ani a lucrat în radio. A fost invitat cu regularitate în diverse emisiuni TV, locale și regionale.

    Îi place munca de teren, dar și dezbaterea temelor cu miză comunitară, socială. Articolele sale pe teme din domeniile Educație, Mediu, Inovație, au fost premiate în 2021 la Gala Premiilor Profesioniștilor din Presă Cluj, jurizate de jurnaliști notorii la nivel național.

    Este licențiat în Jurnalism, cu master în Sociologie și Asistență Socială.

XS
SM
MD
LG