Polițistul care a cerut, prin intermediar, o șpagă de 1.100.000 de euro pentru a închide un dosar dorea să primească banii într-o singură tranșă și a promis că va dispune o nouă expertiză în dosar din care va rezulta că nu există prejudiciu sau va reinterpreta probele strânse până atunci și va obține clasarea cazului.
Potrivit referatului cu propunere de arestare preventivă emis de procurorii DNA pe numele polițistului Marius Aurelian Fleancu, rezultă că acesta a avut un complice, suspect și el în dosar. Complicele a stabilit, împreună cu polițistul care lucra într-un dosar al Parchetului General, „remiterea integrală a sumei de 1.100.000 euro, într-o singură tranșă, nefiind acceptată nicio altă variantă care să presupună plata în două sau mai multe tranșe”.
Propunerile polițistului
Conform aceluiași document, polițistul Fleancu a promis implicit că evazionistul care avea dosar va scăpa de acuzații deoarece procurorul de caz va clasa speța. În plus, i-a prezentat două variante de a scăpa de acuzații:
- Dispunerea fie a unei noi expertize, fie a unui supliment de expertiză, prin care să rezulte că nu există prejudiciu, astfel încât să fie combătută expertiza deja efectuată în cauză. Însă, acest lucru presupunea întârzierea clasării dosarului cu câteva luni.
- Reinterpretarea probelor existente la dosar, în sensul constatării că nu există o faptă penală „cu mențiunea că în ordonanța prin care se va dispune soluția de clasare vor exista referiri concrete care să desființeze concluziile expertizei deja efectuată în dosar”, se mai arată în document.
Potrivit unor surse judiciare, procurorul de caz care se ocupă de dosarul afaceristului acuzat de evaziune fiscală este Elena Iordache, iar învinuitul din acest caz este Bogdan Mihail Savin, patronul unei firme de leasing cercetat sub acuzația de înșelăciune.
Fleancu a fost arestat, sâmbătă, pentru 30 de zile de Tribunalul București, decizia instanței urmând a fi contestată la Curtea de Apel.
Potrivit DNA, „în perioada februarie - aprilie 2020, Marius Fleancu, în calitate de ofiţer poliţie judiciară delegat să efectueze activităţi de urmărire penală într-un dosar la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, ar fi pretins în mod repetat suma de 1.100.000 euro, pentru sine, pentru procurorul de caz şi procurorul şef de secţie".
Banii ar fi fost pretinşi prin intermediar, de la o persoană vizată în dosarul în care ofiţerul fusese delegat să facă activităţi de urmărire penală, în schimbul promisiunii că acesta ar face cercetări într-un anume sens, astfel încât probele strânse să conducă la desfiinţarea concluziilor expertizei deja făcute în cauză şi în cele din urmă la o soluţie de clasare. „Poliţistul s-ar fi angajat şi că va interveni la procurorul de caz şi la procurorul ierarhic superior, asupra cărora a lăsat să se înţeleagă că ar avea influenţă, astfel încât să se dispună soluţia clasării, iar eventualele plângeri faţă de clasare să fie respinse”, se menţionează în comunicat.