Linkuri accesibilitate

Polonia a trimis noi trupe la granița cu Belarus, după ce a acuzat statul aliat al Rusiei că i-a încălcat spațiul aerian


Un polițist de frontieră polonez patrulează zona de la granița dintre Polonia și Belarus, lângă Kuźnica, Polonia. 30 iunie 2022.
Un polițist de frontieră polonez patrulează zona de la granița dintre Polonia și Belarus, lângă Kuźnica, Polonia. 30 iunie 2022.

Polonia afirmă că elicoptere militare belaruse au intrat în spațiului său aerian Belarus afirmă că Varșovia face această afirmație pentru a justifica acumularea de trupe de la graniță. Aproximativ 100 de luptători Wagner s-au apropiat de granița dintre Belarus și Polonia, susțin oficialii polonezi.

Ministerul polonez al Apărării a declarat că va trimite la granița cu Belarus „forțe și resurse suplimentare, inclusiv elicoptere de luptă". Potrivit unui comunicat al ministerul Apărării de la Varșovia, elicopterele belaruse ar fi fost în timpul unor antrenamente la granița cu Polonia.

Ministrul Apărării a anunțat că a informat NATO despre incident, iar însărcinatul cu afaceri al Belarusului a fost convocat pentru a oferi o explicație.

Armata poloneză a negat inițial că a avut loc vreo încălcare a frontierei, dar ulterior a declarat că intruziunea a avut loc „la o înălțime foarte mică, greu de interceptat de radar".

Ministerul Apărării din Belarus a susține însă că Varșovia s-a răzgândit cu privire la incident „aparent după ce și-a consultat stăpânii de peste mări. Această declarație nu a fost susținută de date din Polonia", se arată în comunicatul ministerului belarus.

Polonia, membră NATO, este unul dintre cei mai fervenți susținători ai Ucrainei în războiul său cu Rusia, în timp ce Belarus este aliatul Moscovei.

Captură preluată dintr-o înregistrare video publicată joi, 20 iulie 2023, de Ministerul Apărării din Belarus. Soldați belaruși și mercenari Wagner participă la trageri într-un poligon din apropierea orașului de frontieră Brest, Belarus.
Captură preluată dintr-o înregistrare video publicată joi, 20 iulie 2023, de Ministerul Apărării din Belarus. Soldați belaruși și mercenari Wagner participă la trageri într-un poligon din apropierea orașului de frontieră Brest, Belarus.

Locuitorii din apropierea orașului polonez de frontieră Bialowieza au publicat însă relatări pe rețelele de socializare despre ceea ce par a fi aparate de zbor belaruse aflate în spațiul aerian polonez.

Înainte de acest incident, armata poloneză a mutase deja trupe suplimentare din vestul țării spre est.

Sâmbătă, premierul polonez Mateusz Morawiecki s-a arătat îngrijorat de mișcările trupelor Wagner din Belarus către Polonia. Morawiecki a declarat că un grup de 100 de luptători Wagner s-au apropiat sâmbătă de granița poloneză, descriind situația ca fiind "din ce în ce mai periculoasă".

Trupele Wagner s-au mutat în Belarus după o revoltă eșuată împotriva Moscovei. Conducerea militară de la Minsk a anunțat că mercenarii din Belarus sunt acum responsabili pentru instruirea soldaților belaruși și împărtășesc experiența de luptă din războiul Rusiei împotriva Ucrainei.

  • 16x9 Image

    Adrian Ardelean

    S-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2023. A intrat în presă în 2002 și s-a format că jurnalist la BBC World Service Romania. A lucrat mai apoi atât pentru posturi de radio și televiziune naționale ca Europa FM, Digi24, cât și pentru posturi de radio și televiziune regionale ca Transilvania LIVE, Radio Romania Cluj sau EBS Radio Cluj. Experiența lui include producerea și prezentarea de emisiuni live, jurnale de știri, dar și realizarea de analize, reportaje și documentare pe subiecte ce țin de actualitatea în economie, administrație și societate.

XS
SM
MD
LG