Linkuri accesibilitate

Polonia. Nouă persoane arestate pentru planificarea de sabotaje în interesul Rusiei


Premierul polonez Donald Tusk a anunțat arestarea a nouă persoane care ar avea legătură cu activități de sabotaj ale Rusiei.
Premierul polonez Donald Tusk a anunțat arestarea a nouă persoane care ar avea legătură cu activități de sabotaj ale Rusiei.

Autoritățile din Polonia au arestat nouă persoane pe care le suspectează că ar fi pregătit sabotaje în interesul Moscovei. Varșovia afirmă că Polonia a devenit ținta serviciilor rusești pentru că este o țară esențială pentru aprovizionarea Ucrainei cu arme occidentale.

Premierul Poloniei, Donald Tusk, a anunțat că nouă membri ai unei rețele de spionaj rus în legătură cu presupuse comploturi de sabotaj, au fost arestați, transmite Reuters.

„În prezent, avem nouă suspecți arestați și acuzați de implicare în acte de sabotaj în Polonia direct în numele serviciilor rusești. Aceștia sunt cetățeni ucraineni, belaruși și polonezi”, a declarat Tusk pentru postul de televiziune TVN24.

Cei reținuți sunt acuzați de „violențe, incendiere și tentativă de incendiere”, potrivit lui Tusk, care a spus că comploturile rusești nu privesc doar Polonia, ci și Lituania, Letonia și, posibil, Suedia.

Printre exemplele citate de premierul polonez se numără încercarea de a incendia o fabrică de vopsele din Wroclaw, vestul Poloniei, precum și un centru Ikea din Lituania.

La începutul acestei luni, Donald Tusk a anunțat măsuri de consolidare a serviciilor de informații poloneze în fața „activităților destabilizatoare” ale Moscovei. Guvernul de la Varșovia a anunțat că va aloca echivalentul a 25 de milioane de dolari serviciilor de informații civile și militare.

Premierul Donald Tusk a adăugat că Varșovia a dejucat deja mai multe acte de sabotaj, „datorită vigilenței serviciilor noastre și a aliaților noștri”.

Recent, Varșovia a anunțat arestarea unui bărbat suspectat că a ajutat serviciile de informații ruse să pregătească un posibil atac asupra președintelui ucrainean Volodimir Zelenski.

De asemenea, poliția a arestat și un cetățean belarus suspectat că a contribuit la un atacul din luna martie asupra lui Leonid Volkov, aliat al fostului lider al opoziției ruse Alexei Navalnîi, la Vilnius. Varșovia a arestat și doi polonezi în legătură cu pentru acel atac.

De la începutul războiului declanșat de Rusia în februarie 2022, Varșovia a fost un susținător puternic al Ucrainei și a devenit principala țară de tranzit pentru livrările de arme occidentale.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    Adrian Ardelean

    S-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2023. A intrat în presă în 2002 și s-a format că jurnalist la BBC World Service Romania. A lucrat mai apoi atât pentru posturi de radio și televiziune naționale ca Europa FM, Digi24, cât și pentru posturi de radio și televiziune regionale ca Transilvania LIVE, Radio Romania Cluj sau EBS Radio Cluj. Experiența lui include producerea și prezentarea de emisiuni live, jurnale de știri, dar și realizarea de analize, reportaje și documentare pe subiecte ce țin de actualitatea în economie, administrație și societate.

XS
SM
MD
LG