Linkuri accesibilitate

Zelenski îi spune Varșoviei că va fi esențială în efortul de reconstrucție a Ucrainei


Președintele polonez Andrzej Duda Duda a spus că Varșovia lucrează pentru obținerea de garanții de securitate suplimentare pentru Ucraina la un summit NATO care va avea loc în capitala Lituaniei, Vilnius, în perioada 11-12 iulie.
Președintele polonez Andrzej Duda Duda a spus că Varșovia lucrează pentru obținerea de garanții de securitate suplimentare pentru Ucraina la un summit NATO care va avea loc în capitala Lituaniei, Vilnius, în perioada 11-12 iulie.

Președintele Volodimir Zelenski, aflat într-o vizită la Varșovia, a spus că Ucraina consideră Polonia unul dintre cei mai apropiați aliați ai săi occidentali și un partener esențial în reconstrucția țării după încheierea războiului cu Rusia.

Zelenski, care s-a întâlnit cu președintele Andrzej Duda și cu prim-ministrul Mateusz Morawiecki, a făcut declarația la o conferință de presă împreună cu omologul său polonez.

Duda a declarat că Polonia va oferi Ucrainei un total de 14 avioane de luptă MiG-29.

„Patru MiG-29 care au rămas în depozit au fost predate forțelor armate ucrainene în ultimele luni. Acum sunt date patru MiG-uri, deci opt în total", a spus Duda. „Suntem gata să dăm încă șase care sunt în curs de pregătire. Presupunem că ar putea fi transferate în curând."

Duda a mai spus că Varșovia lucrează pentru obținerea de garanții de securitate suplimentare pentru Ucraina la un summit NATO care va avea loc în capitala Lituaniei, Vilnius, în perioada 11-12 iulie.

„Astăzi, încercăm să obținem pentru Ucraina la următorul summit NATO de la Vilnius garanții suplimentare de securitate care vor întări potențialul militar al Ucrainei”, a spus Duda.

Forțele ucrainene continuă să opună o rezistență îndârjită în est, unde trupele rusești încearcă de luni de zile să captureze Bahmutul și alte câteva orașe cheie din regiunea Donețk.

Zelenski a declarat în conferința de presă de la Varșovia că situația continuă să fie dificilă și că vor fi luate „decizii corespunzătoare” dacă forțele ucrainene vor fi încercuite.

Zelenski a spus că protejarea vieții soldaților ucraineni este cel mai important lucru pentru el.

Polonia a jucat un rol esențial în mobilizarea sprijinului militar și politic occidental pentru vecinul său estic de la începutul invaziei rusești în Ucraina care a început pe 24 februarie 2022.

Țara a găzduit, de asemenea, aproximativ 1 milion de refugiați ucraineni, iar Zelenski, însoțit de Duda, urmează să se întâlnească la Castelul Regal din Varșovia cu câțiva dintre ucrainenii care și-au găsit adăpost în Polonia.

Între timp, patru civili au fost uciși și alți 11 au fost răniți în regiunea Donețk, în bombardamentele de noaptea trecută, a declarat guvernatorul regiunii, Pavlo Kirilenko.

Trei persoane au fost rănite de bombardamentele rusești în regiunea de sud a Hersonului, a declarat administrația regională, iar o persoană a fost rănită în regiunea Sumî, au informat oficialii locali.

Apărătorii ucraineni au respins peste 60 de atacuri rusești în ultimele 24 de ore, a raportat Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei în buletinul său zilnic din 5 aprilie, adăugând că majoritatea atacurilor au continuat să se concentreze asupra orașelor Bahmut, Avdiivka și Mariinka.

Forțele rusești au lansat, de asemenea, un atac fără succes asupra localității Bohdanivka/regiunea Donețk, a spus armata. Un total de 17 drone de fabricație iraniană au fost lansate de forțele Moscovei peste noapte, a informat armata, fără a oferi detalii.

Pe frontul diplomatic, președintele francez Emmanuel Macron, care a sosit într-o vizită în China pe 5 aprilie, le-a declarat jurnaliştilor de la Beijing că oricine va ajuta „agresorul” Rusia în conflictul din Ucraina va deveni un „complice”.

„Am decis încă de la începutul conflictului să ajutăm victima și, de asemenea, am arătat foarte clar că oricine îl ajută pe agresor ar fi complice la încălcarea dreptului internațional”, a spus el.

Oficialii francezi au spus că Macron plănuia să-l îndemne pe președintele chinez Xi Jinping în timpul discuțiilor din 5 aprilie să folosească influența Beijingului față de președintele rus Vladimir Putin pentru a găsi o soluție la conflict.

Macron și-a exprimat speranța că Beijingul va „participa la inițiative care sunt utile poporului ucrainean”, au spus oficialii.

XS
SM
MD
LG