Linkuri accesibilitate

Polonia suspendă temporar importurile de cereale ucrainene. Fermierii români, cu tractoarele pe străzi


Mii de fermieri au ieșit în stradă cu tractoare în toată țara din cauza prețurilor scăzute ale produselor agricole ucrainene și împotriva prețurilor autohtone la produsele lactate din supermarketuri. 

Importurile de cereale ucrainene în Polonia vor fi oprite temporar pentru a atenua impactul asupra prețurilor, dar tranzitul va fi în continuare permis, a declarat vineri noul ministru polonez al agriculturii, Robert Telus.

Decizia polonezilor vine în timp ce mii de fermieri au protestat în România față de impactul importurilor de cereale ucrainene asupra prețurilor, blocând traficul și punctele de control la frontieră cu tractoare și camioane și îndemnând Comisia Europeană să intervină.

Mii de fermieri au ieșit în stradă cu tractoare în toată țara din cauza prețurilor scăzute ale produselor agricole ucrainene și împotriva prețurilor autohtone la produsele lactate din supermarketuri.

Sute de vehicule şi utilaje agricole s-au deplasat în coloană, cu viteză redusă, în coloană, în mai multe zone ale ţării, blocând autostrada A1 şi două puncte de frontieră, iar în Suceava, DN 29C, scrie news.ro.

Fermierii au protestat în județele Alba, Arad, Argeş, Bihor, Bistriţa-Năsăud, Botoşani, Brăila, Buzău, Constanţa, Covasna, Galaţi, Iaşi, Mureş, Olt, Satu Mare, Timiş, Tulcea, Vrancea şi în municipiul Bucureşti.

Fermierii români sunt nemulțumiți și de decizia Comisiei Europene la dezechilibrele din sectorul agro-alimentar autohton.

România a cerut Comisiei Europene, într-o scrisoare comună semnată alături de Bulgaria, Polonia, Slovacia și Ungaria, măsuri împotriva efectelor negative ale eliminării taxelor pentru produsele agricole din Ucraina.

Documentul semnat de premierii din Polonia, România, Slovacia și Ungaria și de președintele Bulgariei, arată că dacă afluxul de produse - care face ca prețurile cerute de producătorii europeni să fie împinse în jos - nu poate fi oprit prin alte mijloace, Comisia ar trebui să reintroducă taxele vamale.

Scrisoarea, publicată pe pagina de internet a guvernului Poloniei, arată că amploarea pătrunderii pe piața europeană a produselor ucrainene, inclusiv cereale, seminţe oleaginoase, carne de pasăre şi zahăr, este „fără precedent”.

Într-o postare pe Twitter, premierul Poloniei, Mateusz Morawiecki, a cărui țară este printre cei mai importanți furnizori de sprijin militar și financiar pentru Ucraina, a transmis: „Să sprijinim Ucraina, dar să o facem cu înțelepciune. Și, mai presus de orice, să punem interesul țării și a fermierilor polonezi pe primul loc.”

Mateusz Morawiecki s-a întâlnit marți, la București, cu premierul Nicolae Ciucă, iar în conferința de presă comună a menționat problema tranzitului de cereale din Ucraina, față de care cele două țări aveau, potrivit acestuia, o poziție comună.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

XS
SM
MD
LG