Linkuri accesibilitate

Polonia „europeană”: 202 posturi de radio protestează față de obligativitatea de a avea jumătate din conținut în limba-mamă


criticii legii susțin că nu ar fi altceva decât o încercare a guvernului de a reduce și mai mult la tăcere instituțiile de presă care adoptă poziții critice față de Putere / Imagine generică
criticii legii susțin că nu ar fi altceva decât o încercare a guvernului de a reduce și mai mult la tăcere instituțiile de presă care adoptă poziții critice față de Putere / Imagine generică

Peste 200 de posturi de radio din Polonia au semnat o scrisoare deschisă de protest, după ce guvernul a decis să impună o lege care le obligă să emită în limba maternă 49% din conținut, informează agențiile internaționale de știri. Semnatarii reprezintă 70% din totalul pieței radio din Polonia, iar argumentele lor vizează consecințele pe care actul normativ le va produce asupra industriei muzicale autohtone.

Legea va dăuna industriei muzicale poloneze, în loc să o promoveze”, se arată în documentul adresat executivului. Autoritățile reglementatoare din Polonia consideră însă că muzica străină, preponderent în limba engleză, ar avea o cotă mult prea mare, în defavoarea melodiilor autohtone, care ar reprezenta în jur de 40% din muzica difuzată la radio.

De partea lor, radiourile susțin că o astfel de măsură, ce ar urma să intre în vigoare în luna iulie, nu ar face altceva decât să-i trimită pe ascultători către platfome online, acolo unde își pot asculta muzica preferată în limba engleză:

Playlisturile noastre sunt făcute pe baza unor cercetări. Sondajele ne arată că doar 10-20% dintre ascultători cer piese în limba poloneză”, a explicat Adam Fijalkowski, președintele unui post de radio național, pentru Gazeta Wyborcza.

Într-un plan mai profund, criticii legii susțin că actul normativ, la pachet cu un impozit nou pe care instituțiile de presă ar urma să-l plătească, nu ar fi altceva decât o încercare a guvernului de a reduce și mai mult la tăcere instituțiile de presă care adoptă poziții critice față de Putere.

Scrisoarea deschisă semnată de cele 202 posturi de radio urmează unui alt protest, organizat de ziarele poloneze în 10 februarie. Atunci publicațiile și-au suspendat edițiile.

Premierul Mateusz Morawiecki susține însă că taxa va fi progresivă, în așa fel încât să oblige companiile mari ce beneficiază de piața din Polonia să contribuie la dezvoltarea economică.

Polonia este așadar pe cale să devină țara europeană unde radiourile au cele mai severe cote de conținut în limba-mamă. De pe poziția a doua, ocupată acum, Polonia ar depăși Franța, unde procentul este de 40%.

XS
SM
MD
LG