Președintele în funcție Andrzej Duda a câștigat primul tur al alegerilor prezidențiale din Polonia, dar a eșuat în a strânge majoritatea necesară pentru a putea evita turul doi. El a obținut 45,24% din voturi, conform rezultatelor centralizate după numărarea sufragiilor din 87,2% din secțiile de votare.
În turul doi, Andrzej Duda se va înfrunta cu primarul liberal al capitalei Varșovia, Rafal Trzaskowski, care cu susținerea celui mai mare partid de opoziție, Platforma Civică, a reușit duminică să obțină 28,92% din voturi.
Rezultatele finale sunt așteptate la mijlocul săptămânii.
Realegerea lui Andrzej Duda este crucială pentru partidul de guvernământ „Lege și Justiție" (PiS) pentru a putea să continue să își aplice agenda socială conservatoare, inclusiv protejarea familiei tradiționale și eliminarea a ceea ce numesc „ideologia LGBT".
De la preluarea puterii, PiS a efectuat mai multe reforme judiciare puternic contestate de la Bruxelles ca fiind nedemocrate. De altfel, Polonia a fost primul stat european sancționat prin activarea Articolului 7 din Tratatul Uniunii Europene pentru reformele care au afectat statul de drept.
În dimineața zilei de luni, președintele Duda și-a început campania pentru turul 2 prin a afirma că el va fi un gardian al valorilor sociale conservatoare, inclusiv asigurarea că cuplurile gay nu vor putea adopta copii, într-o încercare de a atrage cei 7% care au votat pentru candidatul de extremă-dreapta Krzysztof Bosak.
„Vrem ca familia să fie respectată în Polonia, vrem ca valorile tradiționale să fie coloana vertebrală puternică pe care se va sprijini societatea poloneză", a afirmat Andrzej Duda, citat de agenția Reuters.
Un credincios devotat la rândul său, Duda a promis în campania electorală că va interzice cursurile despre drepturile comunității gay în școli, numind „ideologia LGBT" mai rea decât comunismului. Polonia este un stat majoritar catolic.
Văzut drept mare favorit pentru un nou mandat, președintele Duda și-a văzut avansul din sondaje prăbușindu-se după intrarea târzie în alegeri a primarului Varșoviei, Rafal Trzaskowski, care pare să fi atras mulți alegători dornici să pună capăt izolării Poloniei în UE sau supărați de fidelitatea lui Duda față de PiS.
Platforma Civică, un partid condus cândva de fostul președinte al Consiliului UE Donald Tusk, și-a înlocuit candidatul inițial cu Rafal Trzaskowski, după ce alegerile au fost amânate pe fondul pandemiei coronavirusului cu șapte săptămâni.
Un fost emisar al UE pentru partidul său, Trzaskowski a promis că va lucra pentru repararea relațiilor cu aliații europeni ai Poloniei și pentru a se opune oricăror eforturi ale guvernului de a înăspri normele deja restrictive privind avortul.
Sub conducerea PiS, Polonia a devenit singurul stat al UE care a refuzat să se angajeze la obiectivul climatic comun 2050 asumat la nivel de bloc comunitar în decembrie 2019, într-o mișcare numită de critici drept o posibilă subminare a ambiției UE sa de a-și asuma rolul principal în lupta globală cu schimbările climatice.
Dacă va câștiga alegerile din iulie, Trzaskowski va avea prerogative limitate pentru a întocmi politici, dar va putea să blocheze legislația propusă de guvern.
Acest lucru i-ar putea oferi șansa de a bloca eforturile guvernului premierului Mateusz Morawiecki pentru aprofundarea reformelor instanțelor, despre care UE spune că a politizat sistemul judiciar, și va putea refuza numirile de noi judecători.
„În curând vom decide dacă vom avea un președinte puternic care va ține cont de guvern sau un președinte care nu își respectă propria semnătură", a declarat Trzaskowski în timpul unui miting electoral la Varșovia.
Observatorii spun că o victorie a lui Trzaskowski ar putea submina fragilitatea majorității pe care o are PiS în Parlament și l-ar forța pe premierul Morawiecki să guverneze ca un cabinet minoritar sau chiar să facă față unei alegeri naționale anticipate.
Turul doi al alegerilor prezidențiale va avea loc pe 12 iulie.