Linkuri accesibilitate

Proteste în Polonia împotriva arestării a doi foști miniștri pentru corupție


Suporteri ai partidului Lege și justiție, care a fost la putere 8 ani
Suporteri ai partidului Lege și justiție, care a fost la putere 8 ani

Zeci de mii de susținători ai opoziției s-au adunat joi seară în fața parlamentului polonez pentru a protesta împotriva schimbărilor făcută în presa numită de fostul regim și a reținerii a doi foști miniștri pentru acuzații de corupție.

Marșul reflectă tensiunile tot mai mari din țară, pe măsură ce noul guvern de coaliție pro-UE condus de Donald Tusk încearcă să anuleze politicile administrației anterioare a partidului populist-naționalist Lege și Justiție (PiS), transmite Reuters.

De asemenea, președintele Andrzej Duda, un aliat al PiS, a declarat joi că a demarat procedurile de grațiere a celor doi miniștri PiS reținuți pentru abuz de putere.

„Trebuie să câștigăm această mare bătălie pentru o Polonie suverană și independentă”, a spus liderul PiS, Jaroslaw Kaczynski, mulțimii.

O mare de steaguri poloneze roșii și albe se întindea pe tot drumul spre parlament, presărată cu pancarte cu lozinci precum „Tusk=5th column” și „Am supraviețuit rușilor, vom supraviețui Tusk”. Unii au scandat numele lui Duda și „Vom câștiga!”

Agenția de știri de stat PAP a citat primăria din Varșovia, care susține că în stradă ar fi aproximativ 35.000 de oameni, în timp ce un purtător de cuvânt al PiS susține că ar fi 200.000.

Protestatarii au ascultat discursurile parlamentarilor PiS înainte de a începe marșul către birourile televiziunii de stat.

Noul guvern a schimbat conducerea presei de stat, numită de fostul regim suveranist și populist, în încercarea de a restabili echilibrul instituțiilor care au devenit platforme pentru propaganda PiS în timpul guvernării de opt ani a partidului.

Poliția poloneză a arestat pe 10 ianuarie doi politicieni ai fostului guvern.

Arestările au loc pe fondul escaladării tensiunilor între noul guvern, condus de Donald Tusk, și partidului Lege și Justiție, populist-suveranist, care a fost la guvernare timp de opt ani.

Cei doi politicieni sunt doi membri de rang înalt ai partidului Lege și Justiție (PiS): fostul ministru de interne, Mariusz Kaminski, și fostul său adjunct, Maciej Wasik.

Poliția a transmis că reținerile au avut loc pe baza unui ordin judecătoresc.

În 2015, la câteva săptămâni după preluarea puterii de către PiS, președintele Andrzej Duda l-a graţiat pe Mariusz Kaminski, condamnat pentru abuz de putere în funcția anterioară de şef al Biroului Central Anticorupţie.

Graţierea i-a permis lui Kaminski să devină ministru de interne.

În iunie, Curtea Supremă a Poloniei a anulat grațierea și a ordonat rejudecarea cauzei, transmite Associated Press.

Kaminski și Wasik au fost condamnați în decembrie la doi ani de închisoare, iar un tribunal a emis luni ordine ca poliția să-i aresteze pe cei doi.

Foștii oficiali guvernamentali, în prezent parlamentari, insistă că sunt nevinovați, iar președintele Duda susține că grațierea rămâne valabilă.

Marți, Duda i-a invitat pe Kaminski și Wasik la palatul prezidențial, pentru o ceremonie, acolo fiind și locul unde poliția i-a reținut.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG