Linkuri accesibilitate

AP: 150 de tone de ulei de mașină au ajuns în Marea Neagră după distrugerea barajului Kahovka


Pești morți pe fundul drenat al lacului de acumulare Kahovka după distrugerea barajului Nova Kahovka. Satul Marianske, regiunea Dnipropetrovsk, Ucraina, 7 iunie 2023.
Pești morți pe fundul drenat al lacului de acumulare Kahovka după distrugerea barajului Nova Kahovka. Satul Marianske, regiunea Dnipropetrovsk, Ucraina, 7 iunie 2023.

O analiză Associated Press publicată duminică arată că distrugerea barajului Kahovka din Ucraina este un dezastru de mediu, care evoluează rapid într-o catastrofă ecologică pe termen lung.

Aceasta afectează apa potabilă, surse de hrană și ecosistemele care ajung în Marea Neagră, potrivit AP.

De la distrugerea barajului, marți, apele au transportat 150 de tone de ulei de mașină în Marea Neagră.

Zeci de mii de parcele de pământ au fost inundate și altele vor urma, spun experții consultați de agenția de știri, care estimează că generații întregi vor fi afectate.

Drenarea lacului de acumulare Kahovka creează un viitor incert pentru regiunea din sudul Ucrainei, care a fost o câmpie aridă până la îndiguirea râului Nipru cu 70 de ani în urmă, potrivit AP.

Barajul Kahovka a fost ultimul dintr-un sistem de șase baraje construite pe Nipru (care curge din Belarus până la Marea Neagră) în epoca sovietică.

Pentru fiecare casă și fermă inundată acum, există echivalentul în „câmpuri peste câmpuri de cereale, fructe și legume nou plantate ale căror canale de irigare se usucă. Mii de pești au rămas fără apă pe terenuri de noroi. Păsări și-au pierdut cuiburile și sursele de hrană. Nenumărați copaci și plante au fost înecate”, arată analiza.

Întregul articol AP, AICI.

XS
SM
MD
LG