Linkuri accesibilitate

Pompeo exprimă îngrijorarea SUA cu privire la investițiile chineze în Ucraina. Convorbire cu Zelenski


Secretarul de stat al SUA Mike Pompeo

Secretarul de stat al SUA, Mike Pompeo, a vorbit cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski despre preocupările SUA cu privire la încercarea Chinei de a cumpăra un producător ucrainean de motoare, a declarat Departamentul de Stat pe 29 august.

Pompeo și-a exprimat îngrijorarea, într-o convorbire telefonică purtată cu Zelenski pe 26 august, cu privire la investițiile chineze „maligne” în Ucraina, inclusiv eforturile Beijingului de a achiziționa producătorul de motoare Motor Sich, a declarat purtătorul de cuvânt Morgan Ortagus într-un comunicat.

Statele Unite au făcut anterior presiuni împotriva posibilei vânzări a companiei strategice și a tehnologiei sale avansate către China.

Ambasadorul SUA în Ucraina a declarat la sfârșitul anului trecut că există companii americane care studiază posibila achiziție a Motor Sich, unul dintre cei mai mari producători mondiali de motoare de avioane pentru industria de apărare.

„Există câteva companii americane serioase și alte companii interesate de Motor Sich", a declarat William Taylor într-un interviu pe 26 decembrie 2019 cu mass-media ucrainene înainte de a părăsi postul său pe 2 ianuarie.

El nu a dezvăluit numele companiilor americane.

Motor Sich este deținut privat de directorul său executiv, Viaceslav Bohuslaiev. El a acceptat să vândă cea mai mare parte a acțiunilor sale către companii chineze, dar acordul încheiat cu chinezii nu a primit încă aprobarea guvernului ucrainean.

Ortagus a spus că Pompeo și Zelenski au discutat și despre situația din Belarus, eforturile Ucrainei de a combate COVID-19, încercările de a ajunge la o rezoluție diplomatică a agresiunii Rusiei în estul Ucrainei și restabilirea suveranității ucrainene în Crimeea.

De asemenea, Pompeo a felicitat Ucraina cu ocazia Zilei Independenței din 24 august și a subliniat că Statele Unite vor continua să fie alături de poporul ucrainean „pentru a promova statul de drept, a favoriza creșterea economică, a atrage investiții străine și a elimina corupția endemică care constrânge Potențialul Ucrainei. "

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

Multimedia

Explozie la o navă civilă străină în portul Sulina
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:00:28 0:00
XS
SM
MD
LG