Linkuri accesibilitate

Pompeo exprimă îngrijorarea SUA cu privire la investițiile chineze în Ucraina. Convorbire cu Zelenski


Secretarul de stat al SUA Mike Pompeo
Secretarul de stat al SUA Mike Pompeo

Secretarul de stat al SUA, Mike Pompeo, a vorbit cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski despre preocupările SUA cu privire la încercarea Chinei de a cumpăra un producător ucrainean de motoare, a declarat Departamentul de Stat pe 29 august.

Pompeo și-a exprimat îngrijorarea, într-o convorbire telefonică purtată cu Zelenski pe 26 august, cu privire la investițiile chineze „maligne” în Ucraina, inclusiv eforturile Beijingului de a achiziționa producătorul de motoare Motor Sich, a declarat purtătorul de cuvânt Morgan Ortagus într-un comunicat.

Statele Unite au făcut anterior presiuni împotriva posibilei vânzări a companiei strategice și a tehnologiei sale avansate către China.

Ambasadorul SUA în Ucraina a declarat la sfârșitul anului trecut că există companii americane care studiază posibila achiziție a Motor Sich, unul dintre cei mai mari producători mondiali de motoare de avioane pentru industria de apărare.

„Există câteva companii americane serioase și alte companii interesate de Motor Sich", a declarat William Taylor într-un interviu pe 26 decembrie 2019 cu mass-media ucrainene înainte de a părăsi postul său pe 2 ianuarie.

El nu a dezvăluit numele companiilor americane.

Motor Sich este deținut privat de directorul său executiv, Viaceslav Bohuslaiev. El a acceptat să vândă cea mai mare parte a acțiunilor sale către companii chineze, dar acordul încheiat cu chinezii nu a primit încă aprobarea guvernului ucrainean.

Ortagus a spus că Pompeo și Zelenski au discutat și despre situația din Belarus, eforturile Ucrainei de a combate COVID-19, încercările de a ajunge la o rezoluție diplomatică a agresiunii Rusiei în estul Ucrainei și restabilirea suveranității ucrainene în Crimeea.

De asemenea, Pompeo a felicitat Ucraina cu ocazia Zilei Independenței din 24 august și a subliniat că Statele Unite vor continua să fie alături de poporul ucrainean „pentru a promova statul de drept, a favoriza creșterea economică, a atrage investiții străine și a elimina corupția endemică care constrânge Potențialul Ucrainei. "

XS
SM
MD
LG