Linkuri accesibilitate

Tacticile de luptă cu flăcările cu care i-au impresionat pompierii românii pe greci


Circa 20 de țări au trimis ajutor pentru stingerea incendiilor din Grecia. Pompierii români au impresionat tactica pe care o folosesc.
Circa 20 de țări au trimis ajutor pentru stingerea incendiilor din Grecia. Pompierii români au impresionat tactica pe care o folosesc.

Munca celor 108 pompieri români care intervin în Grecia este una dintre principalele povești despre care scrie presa din această țară. Zilnic, apar știri despre tacticile pe care le folosesc în lupta cu focul sau despre profesionalismul intervențiilor.

Crearea de culoare care să limiteze răspândirea focului prin tăierea vegetației și folosirea dronelor de recunoaștere pentru așezarea dispozitivului sunt două dintre tacticile de intervenție pe care jurnaliștii și echipe locale de intervenție le-au remarcat la pompierii români.

Potrivit autorităților de la Atena, Grecia trece prin mare catastrofă ecologică din ultimele decenii.
Potrivit autorităților de la Atena, Grecia trece prin mare catastrofă ecologică din ultimele decenii.

6 autospeciale, două cisterne și o dronă au fost trimise astăzi pe teren în zonele Spathari și Kalivia. Totodată, șase pompieri vor avea misiunea de a asigura alimentarea autospecialelor cu apă, precum și crearea de culoare pentru limitarea propagării incendiilor, cu ajutorul drujbelor”, arată informarea zilnică a Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU) despre misiunea pompierilor români trimiși în Grecia.

„​Monitorizarea aeriană s-a realizat cu ajutorul dronei, pentru a avea o imagine de ansamblu asupra situației din teren. De asemenea, la solicitare pompierilor greci, a fost efectuată monitorizarea și altor zone unde intervin aceștia”, se mai arată în comunicarea de DSU.

Intervenția de joi, spun oficialii de la București, se desfășoară bine - în cursul serii a plouat aproape două ore, așa că au mai scăzut temperaturile la care acționează pompierii.

Poveștile din presa greacă

„​Până în prezent, majoritatea pompierilor români vizitau în fiecare vară cu prietenii și familiile stațiunile turistice din Grecia doar pentru vacanță. Acum s-au stabilit în Prokopi Evia, la doar câțiva kilometri de Rovies, unde oamenii au fost obligați să părăsească satul. Au umplut toate spațiile de cazare din zonă, au construit o mică parohie și s-au aruncat pe prima linie a frontului de foc”, arată ethnos.gr.

În Grecia sunt încă active 100 de focare de incendiu.
În Grecia sunt încă active 100 de focare de incendiu.

Aceeași publicație arată cum au evaluat românii forța cu care trebuie să lupte. „​Au ridicat drone și au cartografiat cursurile și drumurile forestiere din zona de responsabilitate care le-a fost atribuită. În aceeași dimineață, centrul de operațiuni a calculat vântul și a văzut scenariile posibile ale răspândirii incendiului”. Scopul intervențiilor era de a redirecționa focul departe de așezările Spathari și Kalivia.

„​Cu dronele, ei îi ghidează pe localnici și pe pompierii forestieri cu privire la ce să facă cu deschiderile buldozerelor în punctele strategice. Cu fiecare oră care trecea, în funcție de vânt și de evoluția frontului de foc, își ajustau strategia. Pe baza datelor cartografice pe care le fac, desfășoară furtunuri și iau apă cu vehicule, pompe din fluxuri și rezervoare de apă locale, ajutând la alimentarea cu energie”, se mai arată în publicația greacă.

Recompensă în zile de vacanță

Profesionalismul pompierilor români este din plin recunoscut de localnici și autoritățile din Grecia. În fiecare zi, la cazarma în care locuiesc sunt aduse donații de apă și mâncare de firme locale sau de populație. Primarul din Thasos, Leftheris Kyriakidis, a oferit fiecărui pompier român două zile de vacanță gratuită în Thasos.

Intervenția pompierilor în Grecia
Intervenția pompierilor în Grecia

„​E important să ne avem, să ne ajutăm unii pe alții. Trebuie să vă spun că am vorbit, deja, cu cei de la Consulatul român din Salonic. Lucrăm împreună să punem în practică decizia. Trebuie să știm numele, numele celor din familie care vin vara viitoare", a spus edilul.

Nu doar primarul din Thasos a oferit sejururi românilor, ci și oficiali din Halkidiki, Pieria şi Samothraki își arată disponibilitatea de a-i recompensa pe români, după cum susține Georgios Stafylakis, reprezentantul turismului grecesc în România.

Situația la zi

Prim-ministrul grec Kyriakos Mitsotakis a declarat joi că incendiile devastatoare care au ars în toată țara mai mult de o săptămână sunt cea mai mare catastrofă ecologică pe care Grecia a văzut-o în ultimele decenii.

Am reușit să salvăm vieți, dar am pierdut păduri și proprietăți
Kyriakos Mitsotakis

Mitsotakis vorbește despre faptul că incendiile au izbucnit în timp ce țara s-a confruntat cu cel mai mare val de căldură din ultimii 30 de ani.

În Grecia sunt încă active 100 de focare de incendiu. Premierul spune că situația a fost mult îmbunătățită, majoritatea incendiilor mari au început să scadă din intensitate, dar încă situația e departe de a fi restabilită.

Forțele străine au fost trimise ca ajutor în Grecia

 • Cipru: 2 avioane, 40 de pompieri
 • Franța: 182 de pompieri, 3 Canadair și 30 de vehicule
 • Croația: 1 Canadair
 • Suedia: 2 avioane Air Tractor
 • România: 108 pompieri și 21 de vehicule
 • Spania: 1 Canadair
 • Ucraina: 100 de pompieri
 • Israel: 16 pompieri
 • Elveția: 3 elicoptere
 • UK: 21 de pompieri
 • Egipt: 2 elicoptere Chinook
 • Cehia: 35 de pompieri și 14 vehicule
 • Germania: 216 pompieri și 41 de vehicule
 • Polonia: 143 de pompieri cu 46 de vehicule
 • Slovacia: 72 de pompieri și 25 de vehicule
 • Austria: 43 de pompieri și 11 vehicule
 • Qatar: 69 de pompieri și 5 vehicule
 • Kuwait: 42 de pompieri
 • SUA: Avioane de recunoaștere
 • 16x9 Image

  Oana Despa

  A lucrat mai bine de 20 de ani în televiziune unde a fost reporter specializat pe domeniul Justiției sau a condus secții de Investigații. A produs una dintre emisiunile de impact despre devalizarea României după 1989 - România furată. În prezent este pasionată de alfabetizare media și combaterea dezinformării.

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

Abonează-te la
„3 minute” de la Europa Liberă

Luni – vineri, scurt și cuprinzător

XS
SM
MD
LG