Linkuri accesibilitate

Popescu-Piedone candidează din nou la primărie. Sloganul său: Demnitate-Onoare-Curaj


Cristian Popescu-Piedone
Cristian Popescu-Piedone

Fostul primar al Sectorului 4, Cristian Popescu Piedone și-a anunțat intenția de a candida la Primăria Sectorului 5 într-o postare făcută joi dimineață pe pagina sa de Facebook.

Fostul primar al Sectorului 4, Cristian Popescu-Piedone, a fost condamnat de Tribunalul București, pe 16 decembrie 2019, la 8 ani şi 6 luni închisoare cu executare pentru abuz în serviciu în legătură cu eliberarea autorizaţiilor de funcţionare pentru clubul Colectiv.

Decizia nu este definitivă.

În motivarea sa, judecătorul vorbește de cinismul celor condamnați, de lăcomie, rea-credință, de iresponsabilitate, de încercarea de împiedicare a stabilirii adevărului și de lipsă de respect față de lege și față de „suferințele uriașe” ale victimelor.

Incendiul din clubul Colectiv a avut loc în noaptea de vineri 30 octombrie 2015, în incinta unui club situat în sectorul 4 din București într-o fostă hală a fabricii Pionierul. Incendiul s-a declanșat în timpul unui concert gratuit al trupei Goodbye to Gravity, cu ocazia lansării unui nou album, numit „Mantras of War”. Focul a fost provocat de artificiile folosite în timpul concertului, artificii care au dus la aprinderea buretelui poliuretanic, folosit pentru antifonare ,de pe un stâlp al clădirii.

Flăcările s-au extins foarte repede în tot clubul provocând moartea prin combustie, asfixie, intoxicații cu monoxid de carbon și alte gaze, unui număr semnificativ dintre participanții la concert.

După protestele masive care au urmat incendiului, au demisionat pe 4 noiembrie 2015 Victor Ponta, împreună cu guvernul său, și primarul Sectorului 4, Cristian Popescu Piedone. Ultimul a spus că se retrage definitiv din politică.

Cu toate acestea, el a revenit încercând să candideze și în 2016, pentru a reocupa funcția deținută din 2008, la conducerea sectorului 4. În aceeaşi zi au fost inregistrate zeci de contestaţii din partea supravieţuitorilor tragediei din Clubul Colectiv şi a rudelor celor care şi-au pierdut viaţa. Prima instanţă a decis că nu există motive pentru care Cristian Popescu Piedone să nu poată candida. „Buna reputaţie nu e condiţie în lege pentru acceptarea unei candidaturi”, a motivat Judecătoria Sectorului 4. O contestaţie depusă la Tribunalul Bucureşti a avut câştig de cauză, dar nu pe motiv de bună reputație ci din cauza semnăturilor de susținere, pentru că mai mult de jumătate nu îndeplineau condiţiile legale pentru acceptarea candidaturii sale.

În urma incendiului din 30 octombrie, la clubul Colectiv au murit 64 de tineri. În afară de cele 26 de persoane decedate în incinta clubului și de una care a murit în drum spre spital, în faza inițială au fost identificate alte 186 de persoane rănite, din care 146 au fost spitalizate. În săptămânile de după incendiu au decedat alte 33 de persoane. A fost cel mai grav incendiu din România dintr-un club de noapte și cel mai grav accident din țară de după anul 1989, depășind după numărul de decese accidentul aviatic de la Balotești din 1995 în care au murit 60 de persoane.

XS
SM
MD
LG