Linkuri accesibilitate

Poroșenko, suspect în dosarul transferului ilegal de tablouri valoroase


Biroul de Investigații (DBR) al Ucrainei a anunțat că procurorii îl consideră pe fostul președinte ucrainean Petro Poroshenko suspect în cazul care privește un presupus transfer ilegal de tablouri valoroase peste graniță.

DBR a anunțat miercuri, după întâlnirea cu Poroșenko, că fostului președinte i-a fost comunicat oficial un document în care a fost informat că statutul său s-a schimbat din martor în suspect.

Cu toate acestea, unul dintre avocații lui Poroșenko, Ilia Novikov, a respins anunțul DBR, spunând că clientul său nu poate fi considerat oficial suspect pentru că documentul care îl informa despre starea lui a fost înmânat cu încălcarea procedurilor legale.

„Nu a existat nicio întrebare, pentru că nu a existat niciun plan de anchetă pentru interogarea sa. De fapt, întreaga idee era să-i înmâneze lui Petro Poroșenko documentul care îl transformă în suspect", a spus Novikov.

Potrivit lui Novikov, în cazuri de acest fel, procurorul general Irina Venediktova trebuie să anunțe personal când o persoană este suspectă într-un dosar penal.

„Întrucât procedura nu era în conformitate cu legea, am refuzat să comunicăm cu persoana respectivă și am părăsit clădirea DBR imediat", a adăugat Novikov, subliniind că clientul său a fost chemat la DBR nu pentru a fi interogat, așa cum spune citația, ci pentru a i se înmâna oficial documentul care-l transformă în suspect.

Înainte de a intra miercuri în clădirea DBR, Poroșenko a vorbit cu jurnaliștii și l-a criticat pe președintele Volodymyr Zelenskiy pentru ceea ce el a numit „persecutarea opoziției”.

Poroșenko a venit la DBR la șase zile după ce o instanță din Kiev a decis că poate fi adus cu mandat, după ce a ignorat de două ori luna trecută citațiile procurorilor.

Anchetatorii spun că au vrut să-l interogheze ca martor în cazul celor 43 de tablouri ale unor artiști de renume mondial care au trecut granița fără autorizare vamală corespunzătoare.

Pe 29 mai, anchetatorii DBR au spus că au dorit să-l interogheze pe Poroșenko cu privire la o înregistrare audio dintre două persoane care par a fi Petro Poroșenko și fostul vicepreședinte al SUA, Joe Biden.

În mai, parlamentarul Andrii Derkach a declarat că înregistrările dovedesc că Poroșenko a comis o „înaltă trădare”.

Avocații lui Poroșenko au declarat că fostul președinte nu s-a prezentat la DBR pentru că somația a fost făcută pe site-ul biroului de investigații și că clientul lor ar fi trebuit citat personal.

Poroșenko a fost interogat ca martor de mai multe ori în ultimele luni în mai multe cazuri după ce a pierdut anul trecut al doilea mandat pentru funcția de președinte al țării.

În ianuarie, DBR a spus că are în vedere 13 cazuri posibile în care Poroșenko sau asociații săi ar fi implicați.

Miliardarul cofetar Poroșenko este în acest moment membru al parlamentului ucrainean.

Partidul său, Solidaritatea Europeană, a candidat la un bilet pro-european, anti-rus în alegerile parlamentare din iulie 2019, obținând 25 de locuri.

XS
SM
MD
LG