Linkuri accesibilitate

Portretul-robot al protestatarilor anti-mască arestați la București



Protestele organizate de cei nemulțumiți de măsurile de protecție au degenerat la București. Mai multe persoane au fost arestate
Protestele organizate de cei nemulțumiți de măsurile de protecție au degenerat la București. Mai multe persoane au fost arestate

Câțiva dintre tinerii arestați în urma violențelor de pe 30 martie din București sunt simpatizanți ai galeriilor echipelor de fotbal, reiese dintr-o analiză realizată de Europa Liberă.

Unul dintre cei 16 propuși pentru arestare preventivă este din Chitila și a fost arestat la domiciliu.

Potrivit paginii sale de Facebook, are aproximativ 40 de ani, este căsătorit și lucrează la o firmă privată. Concediile le petrecere prin diverse locuri din țară, iar vara merge în Bulgaria, la mare.

Distribuie pe pagina personală teorii ale consirației, clipuri antivacciniste, iar multe postări sunt șterse de administratorii rețelei sociale pe motiv că încalcă regulile comunității.

Un alt arestat preventiv are 21 de ani, este pasionat de fotbal și mașini, participa înainte de pandemie la meciurile echipei naționale și este membru al comunității „ultras Steaua București”. Îi place muzica rapperului american Snoop Dogg. A întrerupt studiile liceale după doi ani. Distribuie pe pagina de Facebook glume și faze din meciuri.

Executat silit și amendat de poliție

Conform portalului instanțelor de judecată, alt arestat preventiv în acest dosar se judecă cu poliția rutieră după ce a fost amendat și este executat de o bancă comercială după ce nu și-a mai plătit creditele.

Protest din data de 29 martie, organizat în București
Protest din data de 29 martie, organizat în București

Altul a primit în 2018 o amendă penală de 1.500 de lei după ce a fost prins de poliție că vindea artificii într-o benzinărie, materiale pirotehnice cumpărate din complexul Europa din București.

Niciunul nu s-a declarat pe rețelele de socializare a fi membru de partid sau simpatizat al vreunui partid politic.

14 dintre protestatri au fost arestați preventiv în dosarul violențelor din noaptea de 29/30 martie din zona Piața Unirii. Cazul a fost instrumentat de Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 3.

Printre cei propuși spre arestare erau și doi minori. Vârstele acestora variază între 16 și 40 de ani, provin din toate categoriile sociale. Nu am făcut un profil al acestora, nu i-am întrebat despre opțiunile politice, nu asta ne-a interesat în timpul anchetei”, ne-a declarat un magistrat care a lucrat în dosar.

Amenzi de 400.000 de lei

Din comunicatul Poliției rezultă că o parte din cei bănuiți de distrugere și ultraj la adresa jandarmilor provin din județele vecine Capitalei.

Polițiști din cadrul Poliției Capitalei , sub coordonarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 3, au pus în aplicare 24 de mandate de percheziție domiciliară, în București și județele Giurgiu, Prahova și Ilfov și mai multe mandate de aducere, într-o cauză vizând infracțiunile săvârșite în noaptea de 29/30 martie, în zona Piața Unirii. În urma perchezițiilor domiciliare au fost identificate și vor fi conduse la audieri 22 de persoane. Au fost identificate și ridicate mai multe probe și mijloace de probă, inclusiv materiale pirotehnice”, se arată în comunicatul Poliției.

Protestul anti-mască din București
Protestul anti-mască din București

12 jandarmi au fost răniți, iar bănci și trei stații de autobuz în valoare de 32.000 de euro distruse în centrul Capitalei. Este bilanțul violențelor din noaptea de 29 spre 30 martie, când mai mulți protestatari au devenit agresivi.

Imediat după incidente, au fost date 650 de amenzi în valoare de peste 400.000 de lei și au fost deschise opt dosare penale pentru distrugere.

Cei reținuți au participat la un protest împotriva măsurilor restrictive impuse în contextul pandemiei de Covid19.

  • 16x9 Image

    Virgil Burlă

    Jurnalist de investigații, a lucrat în 20 de ani de carieră la diverse publicații. Uneori cu patimă sau cu sentimentul că totul este pierdut. Ghidat de interesul public și pasionat de studiul comunismului ca experiment social, Virgil Burlă crede că jurnaliștii sunt „agenții sanitari” ai societății.

XS
SM
MD
LG