Banii vor fi destinați extinderii, modernizării și reabilitării drumurilor și pasajelor din Portul Constanța, precum și a infrastructurii de distribuție a energiei electrice și alimentare cu apă din cel mai mare port al României, „care a căpătat relevanță crescută la nivel regional, mai ales în contextul conflictului din Ucraina”, a anunțat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Mihai Constantin, la finalul ședinței Executivului de vineri.
Ucraina a fost invadată de Rusia în urmă cu un an și șapte luni, pe 24 februarie 2022.
Constanța este cea mai mare rută alternativă de export al cerealelor din Ucraina, pe drum, feroviar sau cu barjele pe Dunăre.
Finanțarea proiectului de modernizare este asigurată din fonduri externe nerambursabile, prin programul de transport 2021-2027, dar și de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Transporturilor și are un termen de implementare de 36 de luni, a spus Mihai Constantin.
De la începutul invaziei neprovocate a Rusiei, România a permis tranzitul a peste 20 de milioane de tone de cereale din Ucraina, adică aproximativ jumătate din totalul de 41 de milioane de tone expediate, prin așa-numitele benzi de solidaritate.
Rusia a renunțat luna trecută la acordul de transport al cerealelor, intermediat de ONU și Turcia, plângându-se că sancțiunile occidentale i-ar împiedica propriile exporturi de alimente și îngrășăminte și că prea puține din cerealele sale ajung în țările cele mai sărace.
Decontarea cazării și hranei refugiaților ucraineni pentru mai și iunie aprobată în septembrie
Tot vineri, Guvernul a alocat 110 milioane lei pentru decontarea cheltuielilor de cazare și hrană a refugiaților ucraineni.
Suma va acoperi decontarea cheltuielilor pentru lunile mai și iunie ale anului curent, iar banii provin din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului.
Guvernul a aprobat alocarea a mai mult de 1,44 miliarde de lei, investiții pentru dezvoltarea și modernizarea Portului Constanța, incluzând infrastructura rutieră, de apă și canalizare și de distribuție a energiei electrice, pentru a gestiona și facilita traficul de mărfuri tot mai solicitant în urma războiului din Ucraina.