Linkuri accesibilitate

300 de milioane de euro din fonduri nerambursabile pentru modernizarea Portului Constanța


Imagine panoramică a Portului Constanța

Guvernul a alocat vineri suma de aproximativ 1,5 miliarde de lei (300 de milioane de euro) pentru un amplu proiect de infrastructură destinat modernizării de urgență a Portului Constanța.

Banii vor fi destinați extinderii, modernizării și reabilitării drumurilor și pasajelor din Portul Constanța, precum și a infrastructurii de distribuție a energiei electrice și alimentare cu apă din cel mai mare port al României, „care a căpătat relevanță crescută la nivel regional, mai ales în contextul conflictului din Ucraina”, a anunțat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Mihai Constantin, la finalul ședinței Executivului de vineri.

Ucraina a fost invadată de Rusia în urmă cu un an și șapte luni, pe 24 februarie 2022.

Constanța este cea mai mare rută alternativă de export al cerealelor din Ucraina, pe drum, feroviar sau cu barjele pe Dunăre.

Finanțarea proiectului de modernizare este asigurată din fonduri externe nerambursabile, prin programul de transport 2021-2027, dar și de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Transporturilor și are un termen de implementare de 36 de luni, a spus Mihai Constantin.

De la începutul invaziei neprovocate a Rusiei, România a permis tranzitul a peste 20 de milioane de tone de cereale din Ucraina, adică aproximativ jumătate din totalul de 41 de milioane de tone expediate, prin așa-numitele benzi de solidaritate.

Rusia a renunțat luna trecută la acordul de transport al cerealelor, intermediat de ONU și Turcia, plângându-se că sancțiunile occidentale i-ar împiedica propriile exporturi de alimente și îngrășăminte și că prea puține din cerealele sale ajung în țările cele mai sărace.

Decontarea cazării și hranei refugiaților ucraineni pentru mai și iunie aprobată în septembrie

Tot vineri, Guvernul a alocat 110 milioane lei pentru decontarea cheltuielilor de cazare și hrană a refugiaților ucraineni.

Suma va acoperi decontarea cheltuielilor pentru lunile mai și iunie ale anului curent, iar banii provin din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului.

Guvernul a aprobat alocarea a mai mult de 1,44 miliarde de lei, investiții pentru dezvoltarea și modernizarea Portului Constanța, incluzând infrastructura rutieră, de apă și canalizare și de distribuție a energiei electrice, pentru a gestiona și facilita traficul de mărfuri tot mai solicitant în urma războiului din Ucraina.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

Multimedia

200 de răniți într-o explozie puternică în regiunea Nagorno Karabah
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:00:33 0:00
XS
SM
MD
LG