Linkuri accesibilitate

Portul Midia: Operațiunea de recuperare a epavei cu zeci de mii de cadavre de oi a eșuat


Operațiunea de scoatere a epavei pline cu oi din Portul Midia s-a oprit, la două ore de la începerea lucrărilor, după ce cablurile de ridicare a navei au cedat din cauza greutății, a declarat, sâmbătă, pentru Mediafax, Alin Vintilă, reprezentantul firmei care se ocupă de evacuarea navei.

Potrivit acestuia, nava este mai grea decât reieșea din documentația prezentată.

„Mă refer la greutatea navei cu tot cu încărcătura de la bord. Nu se cunoaște ce și cât s-a încărcat la bord", a mai adăugat Alin Vintilă.

În timpul operațiunii de scoatere a epavei pline cu oi răsturnată în Portul Midia scafandrii au găsit punți suplimentare cu încărcătură de animale la bord. Reprezentanții firmei care se ocupă de ranfulare spun că în navă erau mai multe oi decât s-a declarat în acte și din acest motiv bordul a cedat.

La rândul său, șeful societății care se ocupă de ranfulare spune clar că „ există clar o încărcătură mult mai mare de peste 14.000 de oi”.

Scoaterea navei era programată să se realizeze de o macara gigant de 1.800 de tone, adusă în Portul Midia, iar pentru susține au fost sudate grinzi suplimentare de întărire a bordajului epavei.

O navă sub pavilion Palau, care avea la bord 14.600 de oi, s-a răsturnat în Portul Midia pe 24 noiembrie 2019. Autoritățile au reușit să salveze doar 254 de animale.

După producerea tragediei, mai multe organizații internaționale de protecție a animalelor au protestat față de exportul de animale vii iar subiectul a făcut înconjurul presei internaționale, fiind dezbătut și în Parlamentul European.

XS
SM
MD
LG